instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Mojoj dragoj BiH, nesuđena himna naše države

Mojoj dragoj BiH, nesuđena himna naše države

Nekadašnji frontmen zagrebačke grupe Drugi način, nije ni slutio da će jedna patriotska pjesma snimljena 1992. godine postati simbol i nesuđena himna.

Ismet Kurtović rođen u Sanskom Mostu, svoju je muzičku karijeru ostvario kao frontmen i autor jednog od napoznatijih “baladnih” bendova bivše Jugoslavije, zagrebačkog Drugog načina.

Ali kada je počeo rat u BiH, umjesto o romantičnoj ljubavi, njegova pjesma govori o ljubavi prema domovini – Bosni i Hercegovini.

Ismet i njegov brat Fikret napisali su ovu pjesmu, a u njenom snimanju sudjelovali su svi koji su bili na neki način vezani uz BiH i tada su živjeli u Zagrebu.

Bio je to najljepši muzički izraz podrške našoj zemlji.

Ja sam jako ponosan na tu pjesmu. U to vrijeme, kada smo snimali, ljudi uopće nisu znali ni kako se zovu, ni šta će biti, ni na kojoj su strani. Mislim da sam tada ima “kliker” i skužio šta je bitno. Uradio sam pjesmu za Bosnu i Hercegovinu gdje sam pokušao okupiti sve ljude koje sam lično poznavao iz naše zemlje. Bilo je dosta problema, neki su pjevači mogli doći na snimanje u Zagreb, a neki ne – priča Kurtović.

Tu pjesmu su, naime, pjevali Amir Kazić -Leo, Željko Bebek, Fikret Kurtović, Toni Janković, Zele Lipovača, Deja Mušić, Senad Galijašević, Čeha iz Divljih Jagoda, pa djevojke iz Zagrebačke džamije, franjevački zborovi, statirale su prve izbjeglice, bilo je i Srba pojedinaca…

Prema riječima Kurtovića, ta pjesma bi trebala biti i danas aktuelna i da se više sluša, obzirom na sveukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini. No, ono što je istakao kao problem jesu autorska prava na tu kompoziciju.

KOMENTARI