instant fap
NaslovnicaMagazin

Monstruozno: Uzgajivač laboratorijima prodavao pse kako bi se na njima vršili eksperimenti

Monstruozno: Uzgajivač laboratorijima prodavao pse kako bi se na njima vršili eksperimenti

Uzgajivač koji je laboratorijima prodavao biglove kako bi se na njima vršili eksperimenti kažnjen je rekordnom kaznom. 

Mora platiti 35 miliona dolara, što je najveća kazna izdana prema Zakonu o dobrobiti životinja, piše “BBC News”.

Kompanija Envigo RMS, koja je vlasnik uzgajivačnice u Kamberlandu, priznala je krivicu. Matična firma uzgajivača, Inotiv, mora platiti kaznu od čak 22 miliona dolara. Dodatno, moraju platiti 3.5 miliona dolara Nacionalnom udruženju za ribu i divlje životinje.

Inotiv takođe mora platiti po milion dolara dvjema organizacijama za zaštitu životinja.

Naloženo im je i da moraju uložiti sedam miliona dolara kako bi se pobrinuli da njihovo osoblje bude bolje obučeno te da unaprijede uslove u svojim objektima. Smatra se da Envigo daje prednost komercijalnoj dobiti u odnosu na ispravno obavljanje posla i poštovanje zakona. Poslovanje uzgajivača nije rezultiralo samo zlostavljanjem pasa, već je i zagadilo vodene putove.

Podsjetimo, 2022. iz uzgajivačnice u Virdžiniji, koja ih je prodavala laboratorijima za eksperimente s lijekovima, spašeno je 4000 biglova. Uzgajivačnica je zatvorena zbog kršenja prava životinja, a dobrotvorna udruženja su počeli misiju udomljavanja pasa.

Inspektori su otkrili da su neki psi ubijeni umjesto da im je pružena veterinarska njega, a bili su u stanju koje se može lako liječiti. Hranili su ih i hranom u kojoj su bili crvi, plijesan i izmet. Nekim ženkama koje su dojile potpuno je uskraćena hrana. 25 štenaca uginulo je jer su bili izloženi hladnoći

KOMENTARI