instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Mostar: Uništili tablu koja najavljuje projekat Islamske zajednice

Mostar: Uništili tablu koja najavljuje projekat Islamske zajednice

Na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, u centralnoj gradskoj zoni Mostara, uništena je tabla s prikazom projekta Interkulturni centar „Mevlana“. Lokacija je odmah uz gradilište Hrvatskog narodnog kazališta (HNK)

Tabla na kojoj su kao naručilac projekta navedeni Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar išarana crnim sprejem i oborena na tlo.

Iz MIZ-a su jučer, nakon održane Skupštine, saopćili da je zaključkom koji je jednoglasno usvojen, na prijedlog mostarskog muftije, Salema ef. Dedovića prihvaćeno idejno rješenje novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“.

– Skupština je obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko- tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju centra „Mevlana“. Sa ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ-e Mostar.

Muftija je pojasnio, rečeno je, kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

– Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ-, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ-e i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra „Mevlana“ kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići – pored ostalog je istakao muftija.

KOMENTARI