Može li Sanski Most privući dolazak turista?

Homeinmedia danas

Može li Sanski Most privući dolazak turista?

Čarobni hotel „Kraljevac“ na obali Sane FOTO

Općinsko vijeće Sanski Most donijelo je odluku o formiranju turističke zajednice u tom gradu te se pristupilo procesu sudske registracije, a očekuje se da će do kraja maja biti završena propisana zakonska procedura što je i prvi uvjet osnivanja jedne ovakve ustanove

Općinsko vijeće je već usvojilo grant za turizam koji iznosi 200.000 KM, a na idućoj sjednici treba biti usvojen i Plan rada novoformirane Turističke zajednice. Ako sve bude išlo po planu, krajem maja ove godine Sanski Most bi i zvanično imao Turističku zajednicu čije bi sjedište bilo u samom centru grada za što je već planiran prostor.

Unsko-sanski kanton je ranije imao zakon koji je dozvoljavao svakoj općini da ima svoju turističku zajednicu. To je neko vrijeme bilo izmijenjeno i formirana je Kantonalna turistička zajednica koja je početkom mandata prošlog saziva Skupštine USK-a ukinuta zbog, kako je tada obrazloženo, nepružanja željenih rezultata. Zastupnici su tada, pored ukidanja Turističke zajednice USK-a, usvojili zakon da se sve ponovo vrati na lokalne zajednice.

Dodaje kako će osnovni cilj novoformirane Turističke zajednice u Sanskom Mostu biti osmišljavanje sadržaja koji bi zadržali turiste, koji dolaze ali ostaju samo nekoliko sati, koliko je potrebno da se posjete i razgledaju turističke destinacije u tom gradu.

-Kada su u pitanju turističke posjete Sanskom Mostu, najviše imamo naše dijaspore koja ljeti dolazi kući i ujedno posjećuje sve te destinacije. Međutim, u posljednje vrijeme je trend da s njima dolaze i njihovi prijatelji iz zemalja u kojima naša dijaspora živi, a imamo određene turističke destinacije koje smo tokom proteklih nekoliko godina revitalizirali i tu nam najviše dolaze domaći turisti iz okolnih gradova, ponajviše iz entiteta Republika Srpska. Ono što nam je potrebno je uvezivanje svih turističkih potencijala i ponuda kroz jednu instituciju kakva je Turistička zajednica.

Zamišljeno je da Turistička zajednica jedan dio aktivnosti obavlja u pravcu razvijanja infrastrukturnih projekata, drugi dio je predviđen za organizaciju manifestacija koje će se od sada dešavati u organizaciji Turističke zajednice, a treći dio predviđen je za uvezivanje turističke ponude, smještajnih kapaciteta i ugostiteljske ponude.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0