instant fap
NaslovnicaSport

Muzurović: Veliku zahvalnost dugujemo reprezentaciji Albanije

Muzurović: Veliku zahvalnost dugujemo reprezentaciji Albanije

Od prve istorijske utakmice fudbalske reprezentacije BiH koja je igrana protiv Albanije u Tirani 30. novembra 1995. godine prošlo je skoro 22 godine. Upravo večeras bh. fudbaleri će u prijateljskom ogledu odmjeriti snage sa istim rivalom, ali u Elbasanu.

Fuad Muzurović, prvi selektor reprezentacije BiH za Anadolu Agency (AA) prisjetio se prve zvanične utakmice sa Albancima, koja je bh. timu praktično otvorila vrata ulaska u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se 1998. godine održalo u Francuskoj.

“Kada smo dobili obavijest da su Albanci prihvatili da igraju sa nama utakmicu bilo je puno problema, posebno sa komunikacijama, jedino se putem satelitskog telefona moglo sa nekima od igrača razgovarati. Uz sve to utakmica se nije igrala u UEFA-inom terminu, ali mi na to nismo mogli ni računati s obzirom da nismo bili ni u kakvom ‘šeširu’ za izvlačenje grupa za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Francuska ‘98. Morali smo odigrati jednu utakmicu i došao je taj ogled sa Albanijom. Zbog toga dugujemo jednu veliku zahvalnost reprezentaciji Albanije što nam je omogućila da se nađemo u žrijebu kvalifikacija za Francusku“, kazao je Muzurović.

Zaista je, kaže Muzurović, bilo teško organizovati odlazak na tu utakmicu.

“Neki igrači koji su mogli izaći iz Sarajeva i Tuzle došli su u Zagreb. Okupilo nas se devet, a među njima je bio i Husref Musemić, koji je bio prestao igrati, ali je individualno održavao kondiciju. Zamolio sam ga da ode s nama i odigra jedno poluvrijeme. On je prihvatio da igra, a kasnije su nam se priključila još petorica igrača iz Ljubljane. Tako da smo imali 11 igrača. U jednom trenutku, dok nisu došli ovi iz Ljubljane, razmišljalo se i o tome da neko od nas iz stručnog štaba igra. Bio je tu rahmetli Mustafa Hukić, Mirsad Fazlagić i ja. Ipak, igrači su došli, pa smo bili sretni što možemo izvesti kompletnu reprezentaciju na teren“, istakao je Muzurović.

Muzurović kaže da je što se tiče same utakmice Albanija bila u tom trenutku dosta bolja, što je bilo i za očekivati s obzirom na sve okolnosti oko bh. selekcije.

“Pružili smo im dosta dobar otpor. Bilo je 2:0 za domaćina, ali smo bili izuzetno sretni i zadovoljni, jer nam je ta utakmica omogućila da budemo u ‘bubnju’ za kvalifikacije za SP u Francuskoj“, ističe Muzurović.

Svi članovi tadašnje reprezentacije BiH bili su svjesni da počinju pisati njenu istoriju, tako da je svima bila velika čast što su bili u prilici da budu dio priče vezane za ogled sa Albanijom u Tirani.

“Svi u reprezentaciji bili smo izuzetno počašćeni, jednom velikom pažnjom i razumijevanjem svih ljudi u Albaniji. Utakmica, kao utakmica, ona će uistinu ostati svima nama u sjećanju. Poslije toga su se počele dešavati pozitivne stvari. Došao je i susret sa jednom od najjačih reprezentacija na svijetu Italijom. Jednom od najskupljih koja je smogla snage da dođe u Sarajevo i odigra tu utakmicu sa našom reprezentacijom na Koševu. Dala je povod UEFA-i i FIFA-e, jer kada jedna od najskupljih reprezentacija može doći da igra kod nas, onda mogu i ostale. Prvu utakmicu kvalifikacija sa Hrvatskom igrali smo u Bologni, a sve ostale na Koševu. Tako da nam je i Italija pomogla u svemu tome, isto kao i Albanija da se nađemo u žrijebu“, priča Muzurović.

Dodaje da odziv igrača nije bio baš na najvišem nivou, iako je mnogo njih pozivao u reprezentaciju dosta njih se nije odazvalo iz raznih razloga.

“Slao sam pozive, a onaj koji osjeća i voli BiH će se odazvati. Mnogi nisu mogli da se odazovu iz dosta razloga. Poslije utakmice sa Albanijom, u tim kvalifikacijama bili smo totalni autsajderi, ali kako je vrijeme odmicalo postajali smo reprezentacija za svaki respekt“, kaže Muzurović za Anadolu Agency.

U istorijskoj utakmici protiv Albanije 30. novembra 1995. godine protiv Albanije za BiH su igrali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (od 80. minuta igrao Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (od 46. Amir Osmanović), Asim Hrnjić i Almir Turković.

Od 30. novembra 1995. godine, pa do sada BiH je odigrala 195 zvaničnih utakmica, takmičarskih i prijateljskih, a najveći uspjeh zabilježila je nastupom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

“Meni je žao što nisam sa reprezentacijom, s kojom sam počeo prve kvalifikacije, ostao u kontinuitet. Jesam izabran 1992. godine za selektora ‘A’ reprezentacije, ali sam radio samo dvije godine i kvalifikacijama za SP u Francuskoj. Počeo sam stvarati tim, ali nije bilo razumijevanja da se sa mnom produži saradnja, ne znam iz kojih razloga. Nisu mi dali tu mogućnost da imam kontinuitet. Kao naprimjer Blaž Slišković, koji je bio pet godina selektor u kontinuitetu i zato je dva puta došao nadomak dva velika takmičenja. Drugi treneri do Safeta Sušića nisu imali kontinuitet. Njemu se posrećilo i jako sam bio sretan, kao da sam aktera svega toga, da smo otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Zlatnim slovima treba ispisati ime Safeta Sušića, koji je prvi odveo našu reprezentaciju na jedno veliko takmičenje“, navodi prvi selektor BiH.

Prema Muzurovićevom mišljenju današnji selektor Mehmed Baždarević je na pravom putu, te se može očekivati da će bh. tim predvođen Edinom Džekom još puno toga napraviti.

“Moram reći da mi je žao što Baždarević u svojoj prvoj godini nije otišao na Evropsko prvenstvo. Koštao nas je taj nesretni poraz od Kipra u Sušićevom mandatu i zato nismo direktno otišli u Francusku. Međutim, mislim da je ‘Meša’ na pravom putu i uvjeren sam da će on okupiti i naći prava rješenja za ove susrete koji su preostali. Pogotovo ovaj prvi sa Grčkom. Biće to izuzetno teška utakmica, ali se nadam i vjerujem da će ‘Meša’ naći pravo rješenje i da ćemo uhvatiti pravi priključak za baraž. Mislim da je Belgija favorit u grupi, ali se treba boriti do kraja“, zaključio je Muzurović.

BiH nakon pet odigranih kola u grupi “H“ evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine zauzima treće mjesto sa deset bodova. Prva je Belgija sa 13, a druga Grčka sa 11.

Večerašnji prijateljski ogled Albanije i BiH igraće se na stadionu u Elbasanu sa početkom u 18 sati. Biće to peti međusobni susret, a skor nakon prethodna četiri duela je po jedna pobjeda i dva remija uz gol razliku 3:3.

KOMENTARI