instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Na crvenim potjernicama 160 državljana BiH: Među traženim ženama iz BiH i članica Pink Pantera

Na crvenim potjernicama 160 državljana BiH: Među traženim ženama iz BiH i članica Pink Pantera

Na potjernicama se nalaze imena optuženih i osuđenih za silovanje, pljačke, ubistva, šverc narkotika, finansijski kriminal, ali i drugih krivičnih djela.

Od ukupno 393 osobe za kojima intenzivno traga Interpol, veliki broj bjegunaca koji se nalaze na crvenim potjernicama ove policijske agencije su porijeklom iz BiH. Naime, u centralnom registru ove institucije nalazi se 160 državljana naše zemlje, a bjegunci sa ovih prostora se traže zbog najtežih krivičnih djela poput ratnih zločina, ubistava, šverca narkotika, pljački, silovanja, finansijskog kriminala, ali i drugih krivičnih djela.

Silovatelji u bjekstvu

U centralnom registru Interpola je i sedam žena, a svaka od njih je, kako se čini, izuzetno opasna. Broj bjegunaca iz BiH na Interpolovoj listi raste iz godine u godinu, pa je tako 2012. godine bilo 80 osoba na tom spisku, a danas već 160 osoba.

Između ostalog, međunarodna potraga raspisana je i za Senadom Kajtezovićem (31) iz Gornjih Purića kod Velike Kladuše zbog silovanja 18-godišnjakinje prije devet godina.
On je optužen je da je 29. jula 2003. godine, pod prijetnjom da će je ubiti, silovao tada 18-godišnju Maju M. Svojim automobilom, iz sela Šumatac kod Velike Kladuše povezao je Maju, a odbio je povesti njenog momka Damira Talakića. Djevojku je odvezao do kamenoloma u Marjanovcu i silovao je.

Već godinama Interpol traga i za Huseinom Mekićem, koji je 2005. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Puljanke Antonije Šćulac (44) 14. aprila 1991. godine. Puljanka je brutalno ubijena na vojnom poligonu, gdje je brala šparoge. S ciljem da se seksualno zadovolji Mekić ju je izudarao dok nije izgubila svijest te je gazio po glavi i vratu do smrti, a “osudila” ga je DNK analiza sperme.
Zanimljivo je da brojne osobe za kojima traga Interpol, pored bh. državljanstva, imaju i državljanstvo neke druge države, često Srbije ili Hrvatske. Pretpostavlja se da su brojne osobe sa bh. državljanstvom za kojima traga Interpol danas u BiH, ali država nije dužna da ih isporučuje.

To je slučaj i sa Tihomirom Čuleom kojeg je nedavno Sud BiH osudio na dvogodišnju kaznu zatvora zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnog grupi koja se bavila krijumčarenjem ljudi. Interpol ga također potražuje zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji.

Pljačka u Dubajiu

Kako smo se uvjerili na sajtu Interpola, Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, između ostalih, u svom registru i dalje ima ime Božidara Vučurevića, ratnog načelnika Trebinja, a za kojim je raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Traži Interpol i Kostu Šekarića zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi i krijumčarenja narkotika, Savu Simića, Petra Barukčića, Peru Majića, Josipa Ninića iz Travnika zbog ubistva, te Mladena Bunića zbog zloupotrebe opojnih droga.

Interpol, između ostalih, traga za Bojanom Mitić, koja ima i bh. državljanstvo, a riječ je o članici međunarodne kriminalne grupe “Pink Panter”. Ova organizacija Mitićevu traži zbog razbojništva, a za njom su potjernicu raspisali i Ujedinjeni Arapski Emirati nakon pljačke zlatare u Dubaiju.

Interpol Hrvatske potražuje Sabahetu Džindo, zbog toga što je u Zagrebu pokrala 13 osoba. Na Interpolovim potjernicama nalazi se i kradljivica Selma Pecikoza iz Sarajeva te prevarantkinja Sofija Ćubela iz Širokog Brijega.

(E.F. Faktor.ba)

KOMENTARI