Na današnji dan rođen je najbolji košarkaš svih vremena: Prisjetite se majstorija Michaela Jordana

HomeSport

Na današnji dan rođen je najbolji košarkaš svih vremena: Prisjetite se majstorija Michaela Jordana

Jordanov kultni dres prodat za rekordnih 10 miliona dolara

Michael Jeffrey Jordan, prema mišljenju mnogih najveći košarkaš svih vremena, danas slavi 53. rođendan. Rođen je 1963. godine u Brooklynu, New York.

Nakon srednje škole, Jordan upisuje Univerzitet North Carolina i počinje igrati za tim Tar Heelse kao dio nacionalnog šampionata iz 1982. godine. Bio je član olimpijskog košarkaškog tima Sjedinjenih Američkih Država 1984. i 1992. godine, osvojivši zlato s oba tima.

Igranjem u prvom redu sa Chicago Bullsima u nacionalnoj košarkaškoj asocijaciji, Jordan je zaradio pet nagrada za najkorisnijeg igrača i šest MVP nagrada u NBA finalu. U penziju je otišao u januaru 1999. godine, ali se vratio 2001. da igra s NBA Washington Wizardsima.

Godine 2009. Jordan je primljen u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, a trenutno je vlasnik i predsjednik NBA Charlotte Hornetsa.

Inače, ESPN je nedavno na listu 100 najboljih košarkaša svih vremena
uvrstio upravo Jordana.

Na drugom mjestu našao se najbolji strijelac svih vremena NBA lige Kareem Abdul-Jabbar, a na treće mjesto je uvršten LeBron James. Zanimljiva je informacija da se Kobe Bryant našao tek na 12. mjestu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0