instant fap
NaslovnicaVijesti

Na hiljade Italijana noć provelo pod otvorenim nebom

Na hiljade Italijana noć provelo pod otvorenim nebom

Na hiljade Italijana noć je provelo pod otvorenim nebom, u šatorima i automobilima, nakon zemljotresa jačine 6,5 stepeni Richtera koji je jučer pogodio Apeninski poluotok.

Jučerašnji zemljotres, najsnažniji u proteklih deset godina, nije odnio ljudske žrtve, ali je načinio ogromnu materijalnu štetu.

Najteže je pogođen italijanski drevni grad Norcija u regiji Perugia gdje se urušila jedna od najpoznatijih građevina tog mjesta, katedrala Svetog Benedikta sagrađena u 14. stoljeću. U zemljotresu je oštećena i srednjovjekovna crkva Svete Marije.

Nekoliko objekata srušeno je i u gradovima Castelsantangelo, Preci, Ussita i Arquata. Tamošnji gradonačelnici tvrde kako su stanovnici u strahu i da ne ulaze u svoje domove.

Potres se osjetio i u Rimu gdje su vlasti zatvorile metro dok se čeka stručno mišljenje o postojanju eventualnih sigurnosnih rizika.

Prije dva mjeseca na istom području potres je sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi, pretežno u gradiću Amatrice.

Italija je geografski smještena na izuzetno trusnom području je se prostire na više tektonskih ploča. Apeninsko poluostrvo je evropski region koji je seizmički najaktivniji.

KOMENTARI