instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

NA KOZARI OKO 400 UČENIKA IZ PRIJEDORA I SANSKOG MOSTA

NA KOZARI OKO 400 UČENIKA IZ PRIJEDORA I SANSKOG MOSTA

Učenici i nastavnici 15 osnovnih škola iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta odlučili su da prvi dan vikenda provedu na Kozari. Na Krajišku ljepoticu došli su istim povodom i ciljem – da šire kulturu tolerancije i razumijevanja “drugog i drugačijeg”. Ovu aktivnost na Kozari organizuje „Nansen Dijalog Centar Prijedor“ povodom Svjetskog dana kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja.

Ovi mladi ljudi su članovi „Nansen vršnjačkih medijatorskih sekcija i klubova“. Na interaktivnim radionicama već godinama oni kroz igru i direktan kontakt sa trenerima uče  prihvatati različitosti, strpljivo komunicirati, tolerisati drugačije od sebe, pronalaziti nove nenasilne načine rješavanja nesporazuma, pružiti potrebnu pomoć i podršku osobama oko sebe.

Ove godine, kroz zanimljivu aktivnost učenicima će biti predstavljene kulturalne različitosti Norveške, SAD, Rusije, Francuske i Španije. Kao što je već poznato, učiće o kulturnim različitostima, ali prije svega, cilj druženja na Kozari jeste promocija pozitivne vrijednosti dijaloga, odnosno, aktivnosti izgradnje mira organizovane u osnovnim školama Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta u školskoj 2016/2017. godini.

Na Kozari sa učenicima su Steinar Bryn osnivač i senior konsultant Nansen dijalog mreže, Alfredo Zamudio direktor Nansen centra za mir i dijalog, predstavnici Ambasade SAD-a u Banjoj Luci, Faris Hasanbegović načelnik opštine Sanske Most, predstavnici Gradske uprave Prijedor, te projektni partneri i saradnici “NDC-a Prijedor”.

KOMENTARI