instant fap
NaslovnicaLokalne temeOstalo

Na lokalitetu Jakarina Kosa ekshumirana su 622 skeletna ostataka i dva kompletna tijela

Na lokalitetu Jakarina Kosa ekshumirana su 622 skeletna ostataka i dva kompletna tijela

Na lokalitetu Jakarina Kosa, na području općine Oštra Luka, ekshumirana su 622 skeletna ostataka i dva kompletna tijela žrtava iz proteklog rata.

Ekshumacija žrtava iz rudnika Jakarina Kosa je završena, a počela je 6. jula ove godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić izjavila je Feni da je pretraživanje vršeno mašinski i ručno i pored brojih otežavajućih okolnosti kao što su veoma nepristupačan teren rudnika željezne rude, zatim neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva, otežavajući vremenski uvjeti.

Čengić navodi da su pronađeni uglavnom pojedinačni skeletni ostaci te ističe da je riječ o broju kostiju, a ne identiteta. Više informacija o pojedinačnim identitetima imat će tek kada se izvrši DNK analiza, odnosno kada se pronađeni koštani uzorci uporede s uzorcima krvi porodica.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

“Jedan broj koštanih uzoraka je već poslat na DNK analizu i u narednih mjesec dana očekujemo prve rezultate. Sigurno je da ćemo nakon završene DNK analize imati nove identitete, ali i da ćemo imati reasocijacije, odnosno kompletiranje ranije identificiranih žrtava koje su ranije pronađene u masovnim grobnicama Jakarina Kosa i Tomašica”, istaknula je Čengić.

Po njenim riječima, nakon što su tijela ubijenih prijedorskih civila prenesena iz primarne masovne grobnice rudnika Tomašica u rudnik Jakarina Kosa na njih su bačena i eksplozivna sredstva, što je uzrokavalo destrukciju tijela i obrušavanje veće količine zemlje radi uništavanja tijela i prikrivanja zločina.

Naglašava da su neki posmrtni ostaci pronađeni na dubini od pet metara.

Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području općine Prijedor.

Ekshumacija na lokalitetu Jakarina Kosa rađena je 2001. godine kada su ekshumirana 373 posmrtna ostatka prijedorskih žrtava, od čega je 311 identificirano putem DNK metode.

“Jedan broj žrtava, odnosno oko 50 žrtava, pronađeni su na dva lokaliteta u masovnoj  grobnici Jakarina Kosa i masovnoj  grobnici Tomašica, što ukazuje na to da je dio Tomašice izmješten na lokalitet Jakarina Kosa”, navodi ona.

Na lokalitetu rudnika Tomašica, na području Prijedora, 2013. godine ekshumirano je 435 posmrtnih ostataka, od toga 275 kompletnih tijela.

“Ekshumacija na lokalitetu rudnika Jakarina Kosa je završena i u ovom trenutku nemamo informacija gdje bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci ubijenih prijedorskih žrtava. Ukoliko dođemo do novih informacija o potencijalnim masovnim grobnicama te informacije će biti bez odgađanja odmah provjerene na terenu”, istakla je Čengić.

Podsjetila je da se u Prijedoru još traga za oko 800 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalanosti koji su ubijeni 1992. godine na području Prijedora.

Radiosarajevo.

KOMENTARI