instant fap
NaslovnicaUncategorized

Na pomolu spas za srčane bolesnike: Naučnici stanice kože pretvorili u zdrave mišićne stanice

Na pomolu spas za srčane bolesnike: Naučnici stanice kože pretvorili u zdrave mišićne stanice

 srce

Naučnici u laboratoriju uspjeli su pretvoriti pacijentove vlastite stanice kože u zdrave mišićne stanice. Nadaju se kako bi se ovakva terapija matičnih stanica mogla iskoristiti za liječenje bolesnikasa hroničnim zatajenjem srca. Kako su transplantirane stanice dio pacijenta, ovo bi moglo riješiti uobičajeni problem odbacivanja tkiva. Rani pokusi na životinjama dokazali su da je ovakav postupak obećavajući, no još uvijek u povojima, prenosi jutarnji.hr.

Stručnjaci sve više koriste matične stanice kako bi liječili različite srčane probleme i druge bolesti, poput dijabetesa, Parkinsonove ili Alzheimera.

Matične su stanice važne jer imaju sposobnost preobražavanja u druge tipove stanica, a naučnici pokušavaju pomoću njih regenerirati oštećene organe ili tkivo.

U ovom slučaju traže način da zaliječe srčana oštećenja.

Naime, pri zadnjem je istraživanju izraelski tim uzeo stanice kože od dva čovjeka koji imaju hronično zatajenje srca. Pomiješali su ih sa genima i kemikalijama u laboratoriju kako bi tretirali matične stanice.

Stanice koje su stvorili bile su identične zdravim srčanim stanicama. Te su stanice transplantirali u štakora, a one su počele stvarati vezu sa okolnim srčanim tkivom.

“Ono što je novo i uzbuđujuće u ovom istraživanju jest to da smo pokazali kako je moguće uzeti stanice sa starijeg pacijenta sa uznapredovalim zatajenjem srca i u laboratoriju ih pretvoriti u zdrave i mlade, jednake onima s kojim smo se rodili”, rekao je vodeći istraživač, profesor Lior Gepstein.

No istražitelji kako je potrebno još puno posla prije no što se ovakvo što isproba na ljudima.