instant fap
NaslovnicaGlobus

Na protestima u St. Louisu uhapšeno više od 80 osoba

Na protestima u St. Louisu uhapšeno više od 80 osoba

Više od 80 ljudi je uhapšeno tokom protesta u St. Louisu zbog oslobađanja bivšeg policajca Jasona Stockleya od optužbi za ubistvo crnca Anthonyja Lamara Smitha.

Demonstranti su se treću noć zaredom okupili u centru grada na protestima koji su počeli mirno, ali je ubrzo zavladalo nasilje. Demonstranti su razbijali izloge, poslovne prostorije, firme i pokušali da blokiraju ulaz na auto-put, rekli su policija i očevici. Policija je zaplijenila i izvjesnu količinu naoružanja.

Vlasti su, takođe, saopćile da je policija isprskana “nepoznatom hemikalijom”. Nekoliko boca “nepoznate” supstance je zaplijenjeno od demonstranata.

Afera je praćena na nacionalnoj razini zbog odnosa policije i afroameričke zajednice te nakon nekoliko velikih afera u kojima su policajci bijelci usmrtili Afroamerikance u nejasnim okolnostima. Posebno je osjetljiva situacija u St. Louisu, gradu u čijem su predgrađu bili nemiri 2014. nakon smrti mladog Michaela Browna u Fergusonu.

Bivši policajac Jason Stockley je bijelac, koji je 2011. na afroameričkog preprodavača droge Anthonyja Lamara Smitha pucao i ubio ga u automobilu. Različite video-snimke prizora ne daju potpunu sliku ali je policajac optužen da je podmetnuo pištolj u automobil kako bi opravdao svoj čin.

KOMENTARI