instant fap
Naslovnicainmedia danas

Nadležni građane pozivaju na oprez od poplava: Očekuje se izlijevanje Une, Sane i Bosne

Nadležni građane pozivaju na oprez od poplava: Očekuje se izlijevanje Une, Sane i Bosne

foto Ilustracija

Intenzivnije padavine koje se očekuju u narednom periodu, od 12. do 17. maja, uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.Tim povodom danas je održan sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save, a na inicijativu Federalne uprave civilne zaštite.

Na osnovu podataka o vodostaju, prognozi vremena za naredna četiri dana te prognozi padavina i vodostaja koji se prate svakodnevno, ustanovljeno je kako se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama u vodnom području rijeke Save u FBiH.

“Sugerišemo na povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ukoliko dođe do izlijevanja rijeka”, poručuju iz Agencije za vodno područje Save.

Prema podacima agencije, najveće povećanje vodostaja očekuje se na području Unsko-sanskog kantona te srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

“S obzirom na krakter prognozirane pojave, opasnost od izlijevanja iz korita prije svega se odnosi na sliv rijeka Une i Sane, glavne tokove i pritoke, gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča te bujičarski vodotoci. Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. maja, za rijeku Unu te utorak, 14. maja, za rijeku Sanu i Bosnu”, navode iz Agencije.

Na današnjem sastanku istaknuto je i kako je, prema prognozama, situacija bolja danas nego prije dva dana.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić istakao je kako se prognoze stalno mijenjaju te kako nadležne insitutcije detaljno prate situaciju.

“Trebate više slušati državne institucije nego amatere meteorologe. Dobijamo napade panike među narodom i stanovništvo se uzbuđuje puno ranije nego što to treba. Želim napomenuti kako se prognoze mijenjaju iz dana u dan. Prije tri dana na slivu rijeke Une nije prikazivana kiša, a sad se pokazuju ogromne padavine. Naše institucije imaju alate, modele i sve druge stvari za davanje vremenske prognoze. Međutim, kako se približavamo određenom periodu, time su prognoze tačnije. Ne želimo izlaziti u javnost dezinformacijama ili poluinformacijama. Ono što možemo reći jeste da će biti padavina i da će biti poplava. Maj je uvijek kritičan. Imamo otapanje snijega i zasićenost tla vodom zbog čega svaka jača kiša može izazvati poplave. Morate locirati popave i fokusirati se na određene lokalitete”, kazao je Bijedić.

Na pitanje novinara da li je bolje upozoriti javnost do sedam dana prije, pa i ukoliko je neka informacija polovična, Bijedić odgovara: “Mi imamo svoja pravila, svoje postupke i tako ćemo se ponašati. Četiri dana su dovoljna da se pripreme institucije i ljudi za odbranu od poplava. Kad bismo počeli pripreme do sedam dana prije, civilna zaštita mogla bi bespotrebno angažirati ljude. Mi pratimo i analiziramo situaciju iz sata u sat”.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanja mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Na današnjem sastanku sve nadležne institucije pozvane su da se narednih dana ponašaju u skladu sa svojim obavezama.

Iz agencije ističu kako nastavljaju redovno i pažljivo praćenje vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Informacije o aktuelnim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke save u FBiH možete pratiti na zvaničnoj stranici agencije.

KOMENTARI