instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Najatraktivnije turističke destinacije ove godine: Gdje će bh. građani provesti godišnji odmor

Najatraktivnije turističke destinacije ove godine: Gdje će bh. građani provesti godišnji odmor

Veliki broj Sarajlija ovogodišnje ljetne praznike provest će u Turskoj i Albaniji. Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju utjecao je na povećanje cijena u hotelima na Jadranu, zbog čega oni koji žele organizovano putovanje i hotelski smještaj ipak biraju Tursku, gdje će dobiti puno bolje usluge za istu cijenu.

– U Hrvatskoj je cijena polupansiona u hotelu sa tri zvjezdice ista kao all inclusive usluga u turskim hotelima sa 5 zvjezdica. Zbog toga mnogi biraju Tursku. Aranžmani u maju i junu su puopunjeni još u februaru, a već popunjavamo i aranžmane za septembar – kazali su nam iz agencije Avio Express, dodajući da se cijene u zavisnosti od tipa hotela, vremena rezervacije i putovanja kreću od 550 do 3.000 KM bez aviotaksi.

I direktor agencije Centrotours Muamer Lutvić ističe da je Turska broj jedan, s obzirom da se radi o najboljim hotelima i uslovima putovanja, ali da je ove godine neočekivano veliko interesovanje i za Albaniju.

– Ovo je treća godina kako organizujemo putovanja u Albaniju, ali ove godine imamo najveći broj zakupljenih soba i preko 500 rezervacija, što je najviše do sada. Albanija je ove godine pretekla Hrvatsku. Od 11. juna imamo svake sedmice polaske autobusom, a nudimo kompletnu uslugu, pored prijevoza i smještaja, tu su i naši vodiči, izleti i slično. Ove godine usluga je na mnogo višem nivou – kazao je Lutvić.Cijene aranžmana za Albaniju u zavisnosti od paketa i vremenskog perioda kreću se od 415 KM do 665 KM, što je očigledno da je za mnoge to prihvatljiva cijena. Kada su u pitanju hoteli na Jadranu, Lutvić pojašnjava da se ove godine najbolje prodaju Korčula, Makarska, Mlini i Neum.

drač-albanija

Cijene aranžmana za Albaniju u zavisnosti od paketa i vremenskog perioda kreću se od 415 KM do 665 KM, što je očigledno da je za mnoge to prihvatljiva cijena. Kada su u pitanju hoteli na Jadranu, Lutvić pojašnjava da se ove godine najbolje prodaju Korčula, Makarska, Mlini i Neum.

– Oni koji žele na Jadran, trebali bi što prije rezervisati, jer će već u junu sve biti popunjeno. Da ne bude zabune, luskuzne hotele na Jadranu uglavnom pupunjavaju Nijemci, Skandinavci, Englezi i drugi strani državljani, dok je Bosanaca u njima veoma malo – tvrdi Lutvić, pojašnjavajući da će i ove godine sigurno najveći broj građana putovati na Jadran, ali da oni idu u privatne smještaje i svojim prijevozom, jer im je to najednostavnija i najprihvatljivija opcija.

Najjeftiniji privatni smještaj na Jadranu

Građani koje smo pitali da li su već isplanirali godišnji odmor većinom su istakli da im je još rano za planove, te da će vjerovatno ići na Jadran.

Ibrahim Redžović: Do sada sam uglavnom išao u Trebinje kod rodice, pa odatle idemo na more, vjerovatno ću tako i ove godine. Dok su mi djeca bila manja, morali smo ići na more svake godine, ali sad mi je svejedno.

Miljana: Ići ću sigurno na more. Neću u inostranstvo, samo naša Jadransko more dolazi u obzir.

Faruk: Još mi je rano za planiranje, ali vjerovatno će biti u pitanju Jadran, jer nam je to najbliže.

Slaviša: Već sam isplanirao godišnji na Jadranu u privatnom smještaju.

(M. Arslanagić/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

KOMENTARI