instant fap
NaslovnicaMagazin

Najveće zablude o vožnji kružnim tokom: Stručnjak otkrio 3 ključna momenta

Najveće zablude o vožnji kružnim tokom: Stručnjak otkrio 3 ključna momenta

“Nigdje toliko zabluda u pogledu saobraćajnih propisa, kao kod kružnih tokova” – objavio je na svom Twitter nalogu Damir Okanović, direktor Komiteta za sigurnost saobraćaja.

I zaista, čini se da je na našim kružnim tokovima, naročito u prijestolnici, vječito neka gužva i često izgleda kao da su vozila ušla u “začarani krug” iz kojeg ne mogu da izađu.

“Kod ulaska u kružni tok je svima jasno, ali kad treba da se izađe nikom izgleda nije, naročito u onom kružnom toku gdje ima dve ili tri trake. Znam neke koji naprave 5-6 krugova”, komentariše jedan korisnik Twittera.

Bilo je i šaljivih komentara poput “pravilo je da nema pravila”, “samo stisni gas i pomoli se bogu”… i sličnih koji nisu za preporučiti.

Ipak, pravila postoje. Damir Okanović je za Blic objasnio koje su to ključne faze za učesnike saobraćaja koji koriste kružni tok.

“Postoje tri faze, tačnije tri problematična momenta u korišćenju kružnog toka. To su uključenje, kretanje i najzad isključenje”, rasčlanjuje problematiku kružnog toka Okanović.

Problematika 1: Uključenje

Kada je, kako objašnjava, u pitanju samo uključenje u kružni tok, postoji ta vječita dilema – ko ima prednost.

“Mnogi su pogrešno ubeđeni da prednost ima vozilo koje je već u kružnom toku, i da vozilo koje se uključuje treba da ga propusti, ali to je zabluda, jer to nije propisano zakonom. To pravilo važi samo kada je tako regulisano saobraćajnom signalizacijom. Ako ‘obrnutog trougla’ nema, onaj ko je u kružnom toku nema prednost”, objašnjava Okanović.

Problematika 2: Kretanje

Kada je u pitanju kretanje kružnim tokom, Okanović ukazuje na glavni problem koji se javlja kod vozača.

“Kretanje na većini kružnih tokova, pa i na Slaviji odvija se po iscrtanim saobraćajnim trakama koje su kružnog oblika, te ih nazivamo prstenovima. Ono što vozači ne shvataju jeste da tokom kretanja kružnim tokom važe ista pravila kao i na autoputu ili bulevaru, dakle bilo kojom deonicom puta sa više traka. Ne možete da sečete trake, tačnije ne možete ići iz krajnjeg levog u krajnji desni prsten, jer ćete tako ometati druga vozila. Prelazak iz trake u traku je dozvoljen, ali ne sme da ometa druge učesnike u saobraćaju”, ističe Okanović.

Problematika 3: Isključenje

Naposlijetku, dolazimo do isključenja iz kružnog toka.

“O isključenju treba razmišljati pre nego što se uopšte uključimo u kružni tok. Prema našim propisima, vozač je u obavezi da uključi desni migavac kada se isključuje iz kružnog toka. Takođe, smete da se isključite samo iz spoljašnjeg prstena, a drugačije je opet dozvoljeno samo ako ima saobraćajne signalizacije. Bitno je da znate da ne smete da se isključite ako pri tome ometate vozilo desno od vas, a prednost u ovom slučaju ima onaj koji nastavlja kretanje u svojoj traci. Ukoliko prelazite iz trake u traku, ne smete, dakle, “seći” druga vozila već je potrebno da se blagovremeno prestrojite u spoljni krug ukoliko već ne vozite njime, pre nego što se isključite udesno”, kazao je Okanović.

On dodaje i da “kako bi drugi učesnici saobraćaja znali naše namjere, dok se krećemo kružnim tokom, uključen je levi migavac, dok pri isključenju “palimo” desni žmigavac”.

“Da rezimiramo, poštujte saobraćajnu traku, poštujte vozila koja se već kreću određenom saobraćajnom trakom i o isključenju razmišljajte pre nego što se uključite u kružni tok”, jasan je Okanović.

KOMENTARI