Napustio nas je Mirsad Grozdanić

HomeVijestiBiH

Napustio nas je Mirsad Grozdanić

Film “Napadanje”: Ispovijest Mevlida Jašarevića

Mirsad Grozdanić Grozda je bio svim Sanjanima dobro poznata i omiljena osoba, budući da je riječ o nekadašnjem vrlo talentovanom igraču NK „Podgrmeč“, strastvenom ribolovcu i ugostiteljskom radniku Malo je poznato da je Mirso godinama brižljivo skupljao novinske članke i druge pisane materijale koji su na bilo koji način vezani za njegov rodni grad. Mirso je s ovim hobijem započeo je tokom rata, 1992. godine, u rovovima na posavskom ratištu, kilometrima udaljen od voljenog grada.

Početkom rata, Grozdanić je iz inostranstva, gdje je radio, otišao da brani Bosnu i Hercegovinu. Sticajem okolnosti, ratni put je započeo na posavskom ratištu, u 103. Derventskoj brigadi. U to vrijeme počeo je iz novina sakupljati novinske članke, ali i drugi materijale u kojima se govorilo o njegovom rodnom gradu. Hobi je nastavio i poslije rata, a prema njegovim tvrdnjama imao je preko osamdeset kilograma prikupljene građe.

Na žalost, veći dio te neobične zbirke uništila je majska poplava u Sanskom Mostu, prije nekoliko godina. Sanjanima je manje poznato da je Mirso, kao veoma sentimentalna i senzibilna osoba, pisao poeziju, a napisao je i autobiografski roman koji, na žalost, nikada nije objavljen.

Grozdanić se svakodnevno marljivo bavio svojim omiljenim hobijem sakupljajući i čitajući razne novine i publikacije. Svaki tekst u kojem se pomene Sanski Most uredno isiječe makazama i pohrani u svoju arhivu.

Inače, Grozda je bio poznat kao veliki šaljivdžija i šeret, čovjek koji je znao nevjerovatno veliki broj viceva koje na ulici ili bilo gdje podijeli s poznanicima. Mirso je svim svojim bićem volio svoju Sanu, svoj Podgrmeč, svoju čaršiju, porodicu i jarane, nedostajaće svima nama, da nam uljepša dan. Neka je veliki rahmet našem Grozdi, a njegovoj porodici sabur.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0