instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Naser Orić nije kriv: Oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

Naser Orić nije kriv: Oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

Po drugi put Orić i Muhić su oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svjedok O-1 koji je promijenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine. Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom dijelu kazavši kako je zaštićeni svjedok mijenjao iskaze u bitnim dijelovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine. Sud je tada uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu “Naser Orić” u vezi s neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Advokatica Nasera Orića Lejla Čović je po izricanju presude kratko kazala da je odbrana i očekivala oslobađajuću presudu.

“Upravo su pobijedile pravda i istina. Ovo je još jedan dokaz da je to bilo politički motivirano. Presuda je konačna”, kazala je po izricanju presude Bakira Hasečić, predstavnica Udruženja Žene – žrtve rata.

Prije izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiHkako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku u ovom procesu.

Izricanju presude prisustvovale su i porodice žrtava stradalih. Iz Tužilaštva BiH niko nije prisustvovao izricanju presude. Na parkingu ispred Suda BiH postavljen je i jedan transparent na kojem piše: “Sud BiH = Naser”, koji su postavile porodice srpskih žrtava, izražavajući negodovanje zbog oslobađajuće presude.

Podsjećamo, Naser Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

KOMENTARI