instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Naučnici upozoravaju na rekordne temperature

Naučnici upozoravaju na rekordne temperature

Rekordne temperature u dijelovima Evrope možda su doprinijele smrtonosnom šumskom požaru u Portugalu i izazivanju toplotnog vala koji trenutno hara dijelovima Francuske, upozorili su naučnici Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Naučnik Omar Baddour iz WMO-a rekao je i da su drugi regioni usvijetu iskusili visoku toplotu.

“Dijelovi Evrope, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država susreli su se sa rekordnim temperaturama u maju i junu“, kazao je Baddour.

On je upozorio na toplotne valove i visoke temperature u evropskim zemljama, te rekao da je izdato drugo najviše upozorenje za vrućinu u Portugalu i Francuskoj, gdje se očekuju izvanredno visoke temperature do petka.

“Izuzetno visoke temperature oko 40 stepeni Celzijusa ozbiljno su doprinijele požaru u Portugalu, što je dovelo do desetina izgubljenih života“, naglasio je Baddour.

Šumski požar u portugalskom području Pedrogao Grande usmrtio je 61 osobu. Više od 1.500 vatrogasaca borilo se sa vatrom koja se brzo širila zbog visokih temperatura i jakog vjetra.

Baddour je kazao i da se u Portugalu pet opština nalazi u najvećem riziku od požara, dok ih je 58 sa vrlo visokim rizikom.

KOMENTARI