instant fap
NaslovnicaBiH

Ne dajte Lagumdžiji da preuzme javni servis i linčuje neistomišljenike!

Ne dajte Lagumdžiji da preuzme javni servis i linčuje neistomišljenike!

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović danas je u pismu upućenom visokom predstavniku Valentinu Inzku zatražio zaustavljanje pravnog nasilja u BiH

„Imajući u vidu Vaš mandat preciziran Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, a u kojem se visoki predstavnik proglašava konačnim autoritetom u zemlji za tumačenje ovog sporazuma, a Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini vodećom organizacijom za civilni aspekt implementacije mira u BiH, obraćam Vam se zahtjevom da u skladu sa svojim ovlastima zaustavite pravno nasilje u Bosni i Hercegovini“, navodi Ahmetović u pismu.

„Uz krajnju zabrinutost za stabilnost ove zemlje pozivam Vas da ozbiljno shvatite posljednja dešavanja na bh. političkoj sceni te preduzmete neophodne mjere kako bi se zaustavilo protivustavno djelovanje koje vodi i daljnjem pogoršanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te anuliranju svih do sada učinjenih koraka na putu evroatlantskih integracija i razvoja demokratije koji su načinjeni u posljeratnoj Bosni i Hercegovini“, dodaje se u pismu.

Ahmetović navodi da je „posljednjih nekoliko sedmica na političkoj sceni Bosne i Hercegovine na djelu dosad neviđeno pravno nasilje koje je nezapamćeno i u najrigidnijim totalitarnim i diktatorskim režimima, a koje provodi lider jedne od političkih stranaka u BiH Zlatko Lagumdžija“.

„Staljinističkim metodama izvršen je atak na pravni poredak Bosne i Hercegovine. Prvi korak bio je pokušaj uspostave pune političke kontrole nad radom policije, poništavajući višegodišnje napore uložene u profesionalizaciju i depolitizaciju policije“, ističe Ahmetović.

„Prema provjerenim informacijama, slijedeći rušilački korak već spomenute političke opcije pod vođstvom Zlatka Lagumdžije jeste udar na javni servis, odnosno pokušaj da se mediji stave u službu interesa jedne osobe, i prema već viđenoj praksi, koriste za medijski linč neistomišljenika i političkih protivnika. Bojimo se da ovakvo djelovanje vodi u potpunu pravnu anarhiju koja će, izvjesno je, imati nesagledive posljedice po stabilnost cijele Bosne i Hercegovine ne samo na političkom nego i na društvenom planu“, navodi se u pismu.

„Kao osobu kojoj je jedna od obaveza da osigura da se Bosna i Hercegovina razvije u mirnu i održivu demokratsku zemlju, pozivamo Vas da zaustavite daljnje urušavanje demokratskog pravnog sistema i udaljavanje BiH sa puta evroatlantskih integracija. Spriječavanje takvog epiloga Vaša je i dužnost i obaveza“, navodi Ahmetović u pismu Inzku.