instant fap
NaslovnicaSport

Nenad Marković ponosan, ali i tužan: Sve dok država ovako funkcioniše…

Nenad Marković ponosan, ali i tužan: Sve dok država ovako funkcioniše…

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na nedavno završenom Eurobasketu.

Iako su izabranice Gorana Loje u četvrtfinalu zaustavljene od Francuske, košarkaške velesile, poraz na kraju niko nije shvatio kao tragediju. Naprotiv. U konačnom raspletu Zmajice su na kraju zauzele peto mjesto i tako nadmašile generaciju iz 1999. koja je bila deveta.

Jusuf Nurkić, Sergej Barbarez, Edin Džeko, Amel Tuka…, samo su neki od istaknutih sportista koji su uputili čestitke košarkašicama, a od početka uz njih je bio i naš legendarni košarkaš Nenad Marković. Javio nam se iz Francuske.

– Teško je bilo prognozirati nešto, ali kroz te kvalifikacije i renome Jonquel Jones, moglo se zaključiti da tu ima nekog kapaciteta. Džebo, Gajić, Jones… Ma, sve djevojke su bile odlične i ne bih nijednu da izdvajam. Mene je oduševila ta hemija koja je vladala u timu, vidio se taj zimski duh, što je osnovni preduslov za bilo šta. Dobro je i što su imali pri ruci nekoga kao što je Razija Mujanović koja je ranije bila na velikim takmičenjima, osvajala trofeje i koja zna put do velikih pobjeda, oduševljeno za Reprezentacija.ba priča Nenad Marković.

Nakon historijskog uspjeha košarkašice su odbile svečani doček. Objavile su pismo koje je oduševilo regiju u kojem su, između ostalog, navele da se novac radije usmjeri u škole košarke, a prstom su uperile i u političare.

– To je bila poruka koja je na mjestu. Poslije smo mogli čitati razne poruke političara, izvinjenja, a neki se čak nisu ni oglasili. Samo su, eto, pozdravili taj uspjeh. Postoji plejada ljudi koje uopšte promocija naše države ne interesuje i to nije ništa novo. Viđali smo i ranije. Ne trebamo se zamajavati i gajiti nade da će se nešto promijeniti sve dok država funkcioniše na ovaj način s tri predsjednika. Uvijek će biti onih koji će opstruirati. Ima sigurno i onih koji bi pomogli reprezentaciji i klubovima, ali zakon o sportu ne postoji, iz nekog razloga nije izglasan. To je kompletan sistem koji treba da se promijeni kako bi se krenulo naprijed. Država mora konačno shvatiti da je sport u suštini najljepša promocija.

Ipak, dobra stvar je što se u KSBiH nalaze stručna lica. Razija Mujanović obnaša funkciju ‘team-managera’ ženskih košarkaških selekcija.

– To svakako. To što se nalazi u Kući slavnih dovoljno govori o tome ko je i šta je Razija Mujanović. Igrala je u najvećim klubovima, osvajala Euroligu… U jednoj emisiji sam rekao da nije dovoljno imati dobar tim, dobre igrače već da treba i pronaći način kako da pobjeđujete velike utakmice. Ako imate nekoga ko može pokazati put, ukazati na neke stvari i dati savjet u bitnim momentima, to puno znači. Sve ove današnje djevojke koje nose naš dres nekada su gledale Raziju i divile se njenim igrama. Ona je danas njima kao starija sestra.

Interesovalo nas je i šta misli o Samiru Avdiću koji je aktivan na političkoj sceni.

– To je njegov izbor, vjerovatno sebe vidi u tome i to treba poštovati. Volio bih i pretpostavljam da će na ministarskoj poziciji pomoći klubovima i reprezentaciji. Nije mu ovo prvi put da je u politici, nije to nešto novo.

Prokomentarisao je i Džanana Musu koji se nije naigrao ni u Anadolu Efesu.

– Vidio sam ga skoro na aerodromu kada se vraćao, nije mi nagovijestio da će se taj raskid ugovora desiti. Ah, to je sport. Jednostavno se desi da ne napraviš dobar odabir, da dođeš u sredinu u kojoj sve funkcioniše, a kada je tako onda ni trener ne rizikuje mnogo. Musa je sigurno dobar igrač i dečko, treba da se fokusira i da nađe tim u kojem će biti jedan od protagonista. Bez obzira kakva to liga bila. Samo, dakle, da dođe do minutaže i da ponovo ode kao igrač koji može da napravi razliku. On je tako koncipiran, a ako bude dobijao epizodne uloge, neće se baš najbolje razviti.

Marković je prošlog mjeseca odlučio da napusti Tursku i trenersku karijeru nastavi u Francuskoj. Njegov novi klub je Dijon.

– Pratili su me neko vrijeme. Njihov prethodni trener je već u martu najavio odlazak potpisavši za drugi klub, imali su već neko rješenje, ali to se na kraju izjalovilo. I tako na kraju su došli do mog imena, javili su mi se preko agenta, a poslije dva dana donijeli odluku da sam ja taj. Radi se o kvalitetnoj ligi koja je, po meni, zahtjevnija od Turske. Ima više kretanja, više se trči… Olakšavajuća okolnost u cijeloj priči mi je bila i to što sam ovdje proveo jedan dio igračke karijere. Nije baš lako nama trenerima doći na strano tržište, poručio je Marković na kraju razgovora.

KOMENTARI