instant fap
NaslovnicaUncategorized

Nevjerovatno dostignuće: Letjelica Juno stigla do Jupitera!

Nevjerovatno dostignuće: Letjelica Juno stigla do Jupitera!

Kakav dan! Čovječanstvo je danas napravilo jedno od najvećih dostignuća u historiji istraživanja svemira.

Nakon pet godina putovanja od Zemlje, letjelica Juno ‘provukla’ se kroz pojas radijacije i opasne prstenove prašine i ušla je u orbitu Jupitera.

Diane Brown, menadžerica projekta u NASA-i na press konferenciji govorila je o značaju ovog dostignuća, dok je Scott Bolton jedan od čelnika Juno misije poručio: “Upravo smo učinili najtežu stvar koju je NASA ikada izvela.”

https://youtu.be/BsukS6lU2Lw

Sada će Juno da kruži oko Jupitera sve dok, eventualno, ne podlegne izuzetno teškim uslovima u atmosferi planeta i ne sruši na Jupiter, a naučnicima će dati novi uvid u najveću planetu Sunčevog sistema.

Letjelica Juno, teška 3.600 kilograma i veličine košarkaškog terena, ime je dobila prema Junoni koja se u rimskoj mitologiji naziva ženom rimskog boga Jupitera.

Juno, sonda na solarni pogon, lansirana je u augustu 2011. godine iz Cape Canervala na Floridi, a po dolasku u neposrednu blizinu Jupitera bit će angažovana na dvogodišnjem istraživanju atmosfere i magnetosfere Jupitera i njegovih mjeseci.

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, peta po redu udaljena od Sunca. Njegova atmosfera se sastoji od vodika i helijuma s toliko radijacije koja je hiljadu puta smrtonosnija od onog koji je dozvoljen za ljudska bića.

Oko Jupitera je raspoređeno 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista. Također, ova planeta obavijena je najjačim magnetskim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

“Jupiter je doslovno planeta na steroidima, sve u vezi nje je ekstremno”, tvrdi  Scott Bolton.

Zbog radioaktivnog zračenja sva elektronika u sondi uništena je osim titanijskog sefa sa računarom koje će bilježiti podatke.  Naučnici NASA-e najviše nade polažu u rješenje misterije velike crvene pjege, najveće ciklonske oluje koja je tri puta veća od Zemlje i ne jenjava već 300 godina.

KOMENTARI