instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Nikad manje đaka od osnivanja škole

Nikad manje đaka od osnivanja škole

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” u Sanskom Mostu započela je ovu školsku godinu sa najmanjim brojem učenika od svoga osnivanja, a prema riječima Senada Tičevića, direktora škole, u klupama je tek 41 učenik.

“Plan je bio da ove godine u prve razrede za zanimanja poljoprivredni i veterinarski tehničar upišemo po 25 učenika, a na kraju smo ih uspjeli upisati svega 12 i oformiti jedno kombinovano odjeljenje”, kaže Tičević, dodajući kako je neprestano smanjenje broja đaka njihov najveći problem.

Razlozi tome su, kako ističe, nezainteresovanost učenika i njihovih roditelja za školovanje u oblasti poljoprivrede, a jedan od problema su intenzivne migracije s ovih prostora, pa je sve manji broj učenika proizveo problem viška nastavnog kadra.

“U narednom periodu probaćemo da za učenike iz drugih gradova osiguramo besplatan boravak u našem internatu i prevoz do njihovih kuća. Zabrinjavajuće je i to da učenici iz porodica koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom ne pokazuju zanimanje za školovanje u ovoj oblasti”, kaže Tičević.

U sklopu škole egzistira i poljoprivredno dobro u okviru kojeg učenici stiču praktična znanja, a ovo dobro uključuje farmu muznih grla, plastenike, voćnjake i obradive površine. U proteklim godinama za sopstvene potrebe, ali i tržište, proizvodili su značajnu količinu proizvoda, ali je ove godine zbog loših vremenskih uslova u poljoprivredi urod podbacio.

“Nevolja nikada ne dolazi sama pa ćemo ove godine, zbog toga što je proizvodnja potpuno podbacila, biti uskraćeni za značajne prihode. To će biti još jedna teškoća u našem poslovanju”, kaže Tičević. 

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” izgrađena je poslije rata uz pomoć Vlade Švedske kao jedna od najmodernijih ustanova takvog tipa u Unsko-sanskom kantonu i jedina koja školuje kadar u oblasti poljoprivrede.

U prošlosti kroz ovu školu prošlo je mnoštvo učenika, uskoro će obilježiti i vrijedan jubilej – 25 godina od osnivanja, ali stanje u školi nikada nije bilo teže nego što je sada.

KOMENTARI