instant fap

Nikad razjašnjeno političko ubistvo: Atentat na dan kad je nastao kanton

Nikad razjašnjeno političko ubistvo: Atentat na dan kad je nastao kanton

Prije tačno 21 godinu osnovan je Unskosanski kanton

Najvažniji ljudi u to vrijeme, nakon svečane osnivačke sjednice, sjeli su u helikopter i trebali su rutinski preletjeti preko SAO Krajine do Zagreba, ali se više nikada nisu vratili.

Doktor Irfan Ljubijankić bio je prvi ministar vanjskih poslova BiH, bio je i predsjednik Glavnog odbora SDA. Pričalo se i tada, a i dan-danas, da je trebao biti i prvi predsjednik BiH poslije Alije Izetbegovića, dok bi guverner Kantona bio njegov dugogodišnji prijatelj iz Bihaća, desna ruka i kolega doktor Mensur Šabulić. U vrijeme pogibije Šabulić je bio savjetnik u Ambasadi u Zagrebu i ključna osoba za organizovanje podrške otporu u napadnutoj BiH.

Tu su i Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde BiH i Fadil Pekić, bivši Alijin pratilac, major, pripadnik MUP-a.

– Njih četvorica su bili ekipa nesalomljivih. Slušao sam priče da je Ljubijankić bio poštenjači­na i vrlo ekscentričan čovjek. Na­vodno je bio zaprijetio ratnim kriminalcima da će ih sve pozatvarati poslije rata. Bilo je to teško vrijeme, stvarali su institucije države, a ubijeni su u još nerazriješenom incidentu, ispričao nam je Dženis Šabulić, sin ubijenog dr. Šabulića.

I doktor Ljubijankić ima sina, danas je on mladi i perspektivni tužilac u Bihaću. Dženis ga je jučer zvao da idu položiti cvijeće na mjesto pogibije, ali je Senad, koji inače svake godine obilazi stratište, ovaj put dolazak odgodio jer želi doći u miru, u danu kada tu neće biti “službenih” predstavnika Kantona. Generacija sinova prvih političara USK-a danas izbjegava političare.
I Dženis Šabulić je jučer obišao mjesto pogibije oca, sat ranije položio je cvijeće i otišao prije dolaska delegacije sa premijerom Izudinom Saračevićem. U delegaciji Vlade bile su udovice, njihove majke, kojima se, ako ništa, osigura dolazak do mjesta pogibije njihovih muževa.

Ali, djeca nisu zadovoljna zvaničnom verzijom događaja, po kojoj su helikopter srušili borci SAO Krajine projektilom.

– To su naivne priče, jer tijela su poslije nesreće bila cijela, valjda bi projektil sve to raznio, kazao nam je Šabulić.

Šta se stvarno desilo, možda se nikad neće ni saznati, ali u zvaničnu verziju događaja mladi Šabulić ne vjeruje.

 

KOMENTARI