instant fap

Njemačka danas odlučuje o novim mjerama: Ograničenje druženja i distanciranje

Njemačka danas odlučuje o novim mjerama: Ograničenje druženja i distanciranje

Očekuje se da će Njemačka uvesti nova ograničenja za javna i privatna okupljanja i pojačati pravila nošenja maski.

Ovo su najave nakon što kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak putem video linka održi sastanak s državnim premijerima kako bi razgovarala o situaciji s koronavirusom.

Merkel će se sastati s predstavnicima 16 njemačkih država kako bi procijenila učinkovitost trenutnog djelomičnog zatvaranja u zemlji.

Čelnici bi trebali razmotriti mogu li škole u Njemačkoj ostati otvorene i treba li dodatno pooštriti trenutna ograničenja, rekli su za dpa izvori bliski pregovorima.

Prema nacrtu prijedloga koji je vidio dpa, djecu i mlade treba poticati da se redovito sastaju sa samo jednim određenim prijateljem u slobodno vrijeme.

Slično tome, porodice trebaju ograničiti privatna okupljanja na vlastito domaćinstvo i osobe iz jednog određenog domaćinstva.

Prijedlog dalje predviđa ograničavanje javnih susreta na najviše dvije osobe iz drugog domaćinstva.

Poziva se da se privatne zabave u početku u potpunosti izbjegavaju do Božića. Od 2. novembra samo se članovi dva domaćinstva smiju javno okupljati, a na skupu ne sudjeluje više od 10 ljudi.

Prijedlog također poziva ljude koji pokazuju simptome prehlade – posebno curenje iz nosa i kašalj – da se odmah stave karantenu kod kuće.

Također zahtijeva pojačanje mjera distanciranja u školama. Maske koje prekrivaju usta i nos postaju obvezne za nastavnike i učenike svih starosnih grupa u školskim prostorijama i tokom nastave.

Prema nacrtu prijedloga, učenici bi trebali održavati nastavu u dodijeljenim, nepromjenjivim grupama od približno polovine redovne veličine razreda.

Rizične grupe, uključujući starije i bolesne osobe, dobit će posebne FFP2 maske po sniženim cijenama uz subvenciju savezne vlade.

Broj slučajeva nastavio je rasti u Njemačkoj dvije sedmice nakon uvođenja restriktivnih mjera, koje uključuje zatvaranje restorana, barova, muzeja i drugih zabavnih sadržaja, dok maloprodaja ostaje otvorena.

KOMENTARI