instant fap
NaslovnicaBiH

Nove novčanice zbunile građane, misle da su falsifikati

Nove novčanice zbunile građane, misle da su falsifikati

Novo izdanje novčanica konvertibilne marke, u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, koje su u opticaj puštene 1. juna, zbunile su pojedine građane jer im otvaraju sumnju da je u pitanju falsifikat, pišu Nezavisne

Primjetno je, naime, da građani zagledaju novac, a ponekad čak ne žele ni da ga uzmu od trgovaca s obzirom na to da je u riječ o novoj hartiji, ali i drugačijem izgledu novčanice.

– Vidjela sam novčanicu od 50 KM koja se prilično razlikuje od one koja je do sada bila u upotrebi. Jedna prodavačica kaže da ljudi uglavnom ne žele da uzmu novu novčanicu jer se plaše da je falsifikat i da zbog toga imaju problema u trgovini, pošto je svaki dan sve više novih novčanica. Prodavačica koju poznajem kaže da im je teško da objasne kupcima da je novčanica u redu – kaže jedna Banjalučanka za Nezavisne.

S druge strane, u Centralnoj banci BiH (CB BiH) kažu da nemaju saznanja da nove novčanice dovode u zabunu građane.

– Tokom kampanje o puštanju u opticaj novog izdanja novčanica KM objavljena su četiri priopćenja za javnost, u kojima je detaljno pojašnjeno sve ono što je bitno – navode u CB BiH.

U toj instituciji uvjeravaju da je osnovna karakteristika novih novčanica KM poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitet i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica.

Inače, dostupni podaci pokazuju da je u našoj zemlji sve manje falsifikovanog novca domaće valute.

U prošloj godini najzastupljenije su bile krivotvorene novčanice u apoenu od 20 KM (591 komad).