instant fap

Novi uspjeh za ‘Zanat’ dolazi iz Švedske: Zlatna stolica za Unna stolicu

Novi uspjeh za ‘Zanat’ dolazi iz Švedske: Zlatna stolica za Unna stolicu

Konjička porodica Nikšić, u čijem su vlasništvuRukotvorine iz Konjica još od 1927, proizvodi ručno rezbareni namještaj i opremu za enterijere u drvetu, koji su vremenom postali simboli tradicionalnog luksuzno opremljenog bh. enterijera. Neki komadi njihovog namještaja dio su oficijelne liste bh. kulturne baštine.

Rukotvorine, koje su se nedavno predstavile svijetu pod novim imenomZANAT tvrde kako poslovni uspjeh nije njihov jedini cilj. 

Naime, Adem i Orhan Nikšić, zaljubljenici u porodičnu tradiciju, a istovremeno i u moderni dizajn, došli su na ideju da spoje ono što je za mnoge izgledalo nespojivo: moderni dizajn, čija je suština forma, s dekoracijom, koristeći tradicionalnu tehniku konjičkog drvorezbarstva.

A nakon brojnih nagrada i uspjeha koje su nizali proteklih godina, ovaj put su dobili novo priznanje u Stockholmu.

“Vratio sam se iz Stockholma gdje sam prisustvovao godišnjoj ceremoniji švedskog udruženja arhitekata, koje je dodijelilo nagraduZlatna stolica za Unna stolicu koju je Monika Forster dizajnirala zaZanat. Radi se o prestižnoj nagradi, a ceremonija dodjele je održana u istoj sali gdje se dodjeljuje Nobelova nagrada uz prisustvo oko 600 arhitekata“, kazao je Orhan Nikšić, dodavši kako su protekle sedmice dobili i nagradu za saradnju godine od časopisa Residence.

Na prijedlog UNESCO-a, Bosna i Hercegovina je u martu ove godine formalno kandidirala tehniku ručnog drvorezbarstva za UNESCO listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

radiosarajevo

KOMENTARI