instant fap
NaslovnicaBiH

NS Radom za boljitak traži vladu narodnog jedinstva u FBiH

NS Radom za boljitak traži vladu narodnog jedinstva u FBiH

Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u zemlji, a pogotovo u Federaciji BiH, gdje je formirana nova parlamentarna većina. Predsjedništvo stranke je donijelo zaključak po kojem NSRB predlaže vladu narodnog jedinstva na nivou Federacije.

“Sve parlamentarne stranke koje žele učestvovati u vlasti trebale bi imati svoj odnos prema ovome i učestvovati u budućoj vladi. Predsjednik Federacije bi trebao obaviti razgovore sa svim zainteresiranim strankama koje žele učestvovati u takvoj vladi i da tu nađemo parlamentarnu većinu, ali na osnovama našeg ekonomskog programa koji smo danas usvojili”, rekao je na konferenciji za novinare Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NSRB.

Obrazlažući program oko kojeg NSRB želi okupiti buduću parlamentarnu većinu i vladu, prof. dr. Vjekoslav Domljan, predsjednik Odbora za ekonomska i finansijska pitanja ove stranke, rekao je da njihov ekonomski program sadrži pet tačaka, među kojima je fiskalna devalvacija, javno-privatno parnerstvo, masovno poduzetništvo, dokapitalizacija Razvojne banke i regionalno klasterizetništvo.

“Treba smanjiti sve javne rashode, osim ulaganja u istraživanja i razvoj. Fiskalna devalvacija znači da se skinu nameti sa rada i da se prebace kroz oporezivanje luksuza poput igara na sreću. Treba nam dokapitalizacija Razvojne banke koja će donijeti svjež novac u vidu novog povećanog dioničkog kapitala i otvaranja kreditnih linija. Treba uključiti što više ljudi u poduzetništvo, tako što ćemo masovno uključiti ljude i pojednostaviti osnivanje firmi. Novac koji dobijemo uložit ćemo u regionalne klastere, ali ne treba zapostaviti ni lokalni ni rularni razvoj”, pojasnio je Domljan.
Mladen Ivanković Lijanović danas je rekao novinarima i to da im novi koalicioni partneri nisu ponudili konkretna ministarstva, nego načela. “Kazano je da su SBB i SDP spremni da se NSRB uključi u novu parlamentarnu većinu, a sa HDZ-om nije bilo kontakata”, rekao je predsjednik stranke.

“Međutim, naš stav je vlada narodnog jedinstva, jer drugačije nećemo napraviti bolju vladu u FBiH”, rekao je Mladen Ivanković Lijanović.

Potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika NSRB Jerko Ivanković Lijanović rekao je kako od sadašnjih i budućih koalicionih partnera očekuju odgovorno ponašanje te prihvatanje njihovog prijedloga u vezi sa formiranjem buduće vlade.

“Vlada narodnog jedinstva je jedina ispravna odluka za dobrobit građana. Kao dopremijer sam se spreman odreći svoje funkcije u zamjenu za formiranje nove vlade narodnog jedinstva, kako bismo pozvali i druge stranke da ne budu sebične i da se odreknu svojih fotelja i naprave nešto dobro za građane u ovom teškom trenutku.

Ukoliko bude prihvaćen ovaj naš prijedlog, mi smo spremni glasati za promjenu u vladi narodnog jedinstva za koju smatramo da može biti bolja od ove, za svaku drugu za sada nemamo uvjeravanja da bi mogla biti bolja od postojeće, a od gotovine ne treba praviti veresiju”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović, te dodao da su predsjednik FBiH i njegovi zamjenici jedini koji mogu Parlamentu predložiti promjenu vlade.

“Mi ćemo podržati vladu koja će raditi u interesu građana u ovom pravcu u kojem smo to naveli, a onda je naše učešće u njoj manje važno, možemo biti dio te vlade iz reda sva tri naroda, ali je važno da ona radi u interesu građana. U ovim načelima, koja smo iznijeli, razradili smo još bolje platformu. Pokazalo se da se platforma ne želi provoditi, sada želimo garancije da se isto neće provoditi. Kao odgovorni političari nismo spremni ni sa kim učestvovati u nekoj i nekavoj vladi Federacije da dobijemo nekoliko ministara, za nas to nije rješenje. Rješenje je da imamo jasne garancije da će program biti proveden. Vjerujem da nova parlamentarna većina neće improvizirati i nadam se da će se 26. juna u Predstavničkom domu ova pitanja naći u vrlo ozbiljno utemeljenom programu, a ne da se srlja u nešto”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović.