instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Objavljena prognoza za zimu: Evo kakvo nas vrijeme čeka!

Objavljena prognoza za zimu: Evo kakvo nas vrijeme čeka!

Predstojeća zima u zapadnoj i centralnoj Evropi donosi brojne snježne oluje i opasnosti od poplava, dok istočnu Evropu čeka blaga, čak natprosječno topla zima, objavila je američka meteorološka služba “Akuveder”.

 Ova poznata privatna meteorološka služba navodi da će na Balkanu biti dugi periodi bez padavina s dužim toplim i natrosječno toplim vremenskim periodima.

Na balkanskom poluostrvu se ne očekuje ni ponavljanje velikih poplava, a snijega će manje od prosjeka biti na Dinaridima, balkanskim planinama i Karpatima.

Ne očekuju se duži periodi hladnoće i temperature ispod prosjeka, tek krajem zime mogući su povremeni periodi temperature vazduha koja je uobičajena za zimu, prenose mediji.

“Akuveder” prognozira obilne padavine na sjeveru Španije, a oluje sa obilnom kišom u NJemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Belgiji. U ovim zemljama moguće su poplave, ali i olujni vjetrovi koji bi mogli izazvati veću materijalnu štetu.

U Francuskoj se najviše oluja očekuje tokom februara i marta, a najveća opasnost od velikih poplava u NJemačkoj je na području Frankfurta i Štutgarta.

Blago zimsko vrijeme prevladavaće na području od sjevera Španije preko juga Francuske i Italije, ali zbog obilnih kiša koje se očekuju u drugoj polovini zime postoji opasnost od velikih poplava.

Veliku hladnoću “Akuveder” prognozira za područje od Slovačke i Ukrajine pa do baltičkih zemalja.

Prema sezonskoj prognozi poznate američke meteorološke stanice, ovim područjima u drugom dijelu zime prijete obilne snježne padavine, ali se ne očekuje stvaranje dugotrajnog snježnog pokrivača.

Brojne oluje prognozirane su i za Veliku Britaniju, posebno u drugoj polovini novembra, kada se očekuju veoma obilne kiše i olujni vjetrovi.

U decembru, januaru i februaru očekuju se olujni vjetrovi i po nekoliko puta tokom sedmice, a posebno će biti ugroženo područje Irske.

KOMENTARI