instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Objavljeni podaci: Kakve su cijene u BiH u odnosu na Njemačku?

Objavljeni podaci: Kakve su cijene u BiH u odnosu na Njemačku?

Njemački Savezni zavod za statistiku od danas nudi podatke o nivoima cijena u 174 zemlje. Međunarodni program poređenja uključuje robu i usluge za potrošnju domaćinstava – isključujući troškove kirija zastanove.

Kako je saopštio Savezni zavod za statistiku, troškovi života u Indiji i Egiptu su 2021. bili 67 odsto niži nego u Njemačkoj, što ih čini najnižim među najvažnijim zemljama porekla stranih radnika.

U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu roba i usluge koštaju 60 posto manje nego u Njemačkoj. 

Državljani zemalja Zapadnog Balkana imaju lakši pristup njemačkom tržištu rada. U ovim zemljama su troškovi života znatno jeftiniji: u Sjevernoj Makedoniji su upola niži nego u Njemačkoj, a slijede Bosna i Hercegovina i Albanija (po 41 posto niži) i Srbija (39 posto niži).

Poslije Egipta, Tunis (minus 60 posto) bio je najjeftiniji na afričkom kontinentu u poređenju sa Njemačkom, a slijede Gana i Senegal, gdje su troškovi života bili skoro upola jeftiniji nego u Njemačkoj. Život je u Maroku 44 posto jeftiniji.

Potrošači u Vijetnamu takođe žive mnogo jeftinije nego u Njemačkoj (minus po posto). Radnici sa Tajlanda i Filipina živjeli su kod kuće upola jeftinije.

U Kini je nivo cijena bio 24 posto niži nego u Njemačkoj. U Sjedinjenim Državama, međutim, troškovi života su veći za sedam odsto.

KOMENTARI