instant fap
NaslovnicaNaše priče

Od Kozarca do Finske: Hermina Jakupović proglašena za studenticu godine među 35.000 studenata

Od Kozarca do Finske: Hermina Jakupović proglašena za studenticu godine među 35.000 studenata

Hermina Jakupović iz Prijedora je dobila nagradu “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.

Kako nam je ispričala, ona studira na univerzitetu UEF koji je profiliran za zdravstvene nauke. Ona studira Biomedicinu na Zdravstvenom fakultetu.

-Kako su obrazložili, izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegijuma i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Također, radila kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala tri naučna rada u internacionalnim naučnim novinama, kazala nam je Hermina.


Istakla je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprinijeti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studiraju ona i njena mlađa sestra Sabina, koja također studira na Medicinskom fakultetu.

-Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim, dodala je ona.

Hermina je porijeklom iz Kozarca kod Prijedora.

-Tamo sam se rodila u martu 1991. godine. Prošli smo kroz rat u Prijedoru, preko Travnika, pa sve do Zagreba i Karlovca. U Finsku smo stigli u novembru 1993. godine, kazala nam je Hermina.

KOMENTARI