instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Odabrano 20 korisnika za dodjelu plastenika

Odabrano 20 korisnika za dodjelu plastenika

U okviru realizacije projekta ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba sa područja Sanski Most, kroz proizvodnju povrća u plastenicima, a koji Općina Sanski Most provodi u saradnji sa nevladinom organizacijom „Muslim Aid“ iz Sarajeva, izvršen je odabir 20 korisnika koji će biti uključeni u pomenuti projekat.

Krajem mjeseca februra općina je raspisala javni poziv za dodjelu plastenika putem sufinansiranja na koji se prijavilo prijavilo ukupno 49 aplikanta. Od toga je, zbog ograničenog broja, odabrano 20 korisnika, a rang lista izabranih korisnika objavljena je danas na službenoj internet stranici općine Sanski Most. Kako su nas upoznali iz nadležne općinske službe, narednih dana očekuje se potpisivanje ugovora i isporuka plastenika na parcele izabranih aplikanata.

Podsjećamo, Humanitarna organizacija Muslim Aid Sarajevo i Općina Sanski Most potpisali su Sporazum o saradnji u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“.

Potpisivanjem Sporazuma ozvaničen je nastavak saradnje ove humanitarne organizacije i općine Sanski Most na projektu u oblasti razvoja plasteničke proizvodnje, a sličan projekat realizovan je i prije nekoliko godina. Ovim projektom, čija je vrijednost oko 50.000 KM, osigurana su donatorska sredstva za dodjelu 20 plastenika od 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom.

Finansiranje će biti po principu po 40 procenata od Humanitarne organizacije Muslim Aid i općine Sanski Most, te 20 procenata vlastitog učešća korisnika. Projekt ima za cilj da se izabere i obuči 20 korisnika, koji bi kroz obaveznu edukaciju stekli osnovne poljoprivredne i poslovne vještine potrebne za plasteničku proizvodnju. Općina će ovaj projekat finansirati budžetskim sredstvima iz ovogodišnjeg programa o utrošku sredstava u poljoprivredi.

Iako se radi o relativno novom vidu poljoprivredne proizvodnje, plastenička proizvodnja na području naše općine posljednjih godina bilježi porast, te je sve više prihvaćena kako kod ljudi koji imaju iskustva u poljoprivredi, tako i kod onih koji se nikada nisu susreli s tim.

Upravo iz tog razloga, Općina Sanski Most zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, u ovoj godini planira realizirati pomenuti projekat, koji ima za dodatno pospješiti razvoj plasteničke proizvodnje na području sanske općine.

KOMENTARI