instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Održana hatmenska svečanost u Hamzibegovom džematu

Održana hatmenska svečanost u Hamzibegovom džematu

u gradskom Hamzibegovom džematu održane svečane hatme za trideset i šestero polaznika mekteba koji su svoje dugogodišnje mektebsko školovanje danas krunisali na ovaj lijepi i za Bosansku krajinu unikatni način.

Iako velika, Hamzibegova džamija je bila ispunjena brojnim vjernicima, rodbinom, prijateljima i komšijama koji su došli da podijele radost ovog nesvakidašnjeg dana sa djecom i njihovim roditeljima. A radost je svakog roditelja velika kada gleda svoje dijete kako uči Allahovu knjigu i ponosno prezentuje stečeno znanje o Vjeri koje je godinama sticalo pred svojim muallimima, u ovom slučaju pred Husein-ef. Kovačevićem i Mirzom ef. Žerićem.

Na samom početku glavni imam Mirza-ef. Žerić je selamio sve prisutne, napomenuvši kako je donedavno muallim dijela današnjih slavljenika bio i Mirsad-ef. Sedić koji je u međuvremenu otišao u zasluženu penziju.

Nastavak programa je vodila nekadašnja polaznica ovog mekteba Šejma Puškar koja je svečanost hatmi otvorila učenjem ašereta, te predstavljanjem svih “hatmaša” koji su danas  bili najljepši ukras ovog džemata, pa i Medžlisa Islamske zajednice.

Učeći danas Časni Kur'an gledajući i napamet djeca su prezentovala lijep nivo stečenog znanja, što i na čudi ako uzmemeo u obzir činjenicu da su polaznici ovog mekteba sa svojim muallimima ove godine ostvarili zavidne rezultate na završnom mektebskom takmičenju osvojivši ekipno prvo mjesto na nivou našeg Medžlisa.

Nakon što su djeca prezentovala dio postignutog znanja iz Kur'ana i Ilmihala, prisutnim vjernicima se izuzetno lijepim i nadahnutim vazu nasihatom obratio hafiz mr. Amir-ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac.

Pored čestitki djeci i roditeljima, hafiz Amir je kroz prizmu nekoliko kur'anskih ajeta govorio o važnosti druženja sa Allahovom knjigom i primjeni stečenog znanja Vjere u životu.

Na kraju ovog lijepog programa diplome i hedije od Medžlisa djeci uručio je glavni imam i njihov muallim Mirza ef. Žerić, nakon čega je učenica Hasiba Omanović u ime djece pročitala lijepo pismo zahvale njihovim muallimima, nakon čega su djeca, u znak zahvalnosti i poštovanja, uručili i prigodne hedije svojim muallimima.
Nakon dove koju je proučio hafiz Amir-ef. Mahić, uslijedilo je tradicionalno darivanje djece u haremu džamije, što je neizostavni dio ovakve svečanosti u Bosanskoj krajini.

Vrijedi spomenuti na kraju da su najljepši ukras današnje lijepe svečanosti biki oni – svršenici hatmi Hamzibegovog džemata 01.06.2024:
<span;>Polaznici kojima je muallim bio Husein-ef. Kovačević:
<span;>Spisak učenika za hatme 2024
<span;>1. Cerić Amar
<span;>2. Cerić Harun
<span;>3. Ališić Elvin
<span;>4. Ališić Ajlin
<span;>5. Omanović Ali
<span;>6. Omanović Hasiba
<span;>7. Muharemović Mustafa
<span;>8. Maunić Hena
<span;>9. Smajić Rejhana
<span;>10. Spahić Amina
<span;>11. Mujkić Amina
<span;>12. Ćehić Amina
<span;>13. Pršić Dino
<span;>14. Jakupović Tarik
<span;>15. Aganović Tarik
<span;>16. Karamujić Zeid
<span;>17. Babović Fatima
<span;>18. Pašagić Ahmed
<span;>19. Čaušević Lamija
<span;>20. Muratović Najla
<span;>Polaznici kojima je muallim bio Mirza-ef. Žerić:
<span;>21. Žerić Merjema
<span;>22. Alagić Lajla
<span;>23. Kadirić Nadina
<span;>24. Delalić Lamija
<span;>25. Rekić Sara
<span;>26. Kukavica Merisa
<span;>27. Mujkanović Mirela
<span;>28. Salešević Selina
<span;>29. Ališković Nejla
<span;>30. Hasić Sara
<span;>31. Musić Omar
<span;>32. Škorić Ubejd
<span;>33. Rahmanović Arnel
<span;>34. Sinanović Adem
<span;>35. Kukavica Bilal
<span;>36. Medić Faris.
<span;>Oni će, ako Bog da, biti buduće lučonoše svjetla Allahove vjere i čuvari Njegovog Dina u našem lijepom gradu.
<span;>Allaha Milosnog molimo da im učvrsti korake na tom putu i da ih Kur'an kroz život vodi.

KOMENTARI