instant fap

Omikron soj predstavlja “vrlo visok” globalni rizik, zemlje se moraju pripremiti

Omikron soj predstavlja “vrlo visok” globalni rizik, zemlje se moraju pripremiti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je danas zemlje da se pripreme za novu varijantu koronavirusa, pozivajući ih da pojačaju vakcinisanje ranjivih grupa.

WHO je objavio tehnički sažetak o omikronu, koji je klasificiran kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

“Ukupni globalni rizik vezan za novi soj procjenjuje se kao vrlo visok”, stoji u izvještaju.

Agencija je opisala omikron kao varijantu s velikim brojem mutacija, od kojih neke “mogu biti povezane s imunološkim potencijalom bijega i većom prenosivosti”. Istovremeno, WHO je primijetio da “još uvijek postoje značajne neizvjesnosti” u vezi s novim sojem virusa.

Pozvali su zemlje da pojačaju praćenje svih varijanti koronavirusa, uključujući omikron, i pojačaju vakcinisanje “što je brže moguće”, posebno u smislu pokrivanja visokoprioritetnih i ranjivih grupa. Mjere poput nošenja maski i fizičkog distanciranja i dalje su ključne u borbi protiv pandemije, navodi agencija.

Soj poznat kao B.1.1.529 je prvi put prijavljen WHO-u u Južnoafričkoj Republici u srijedu. Kasnije je otkriven u zemljama poput Australije, Velike Britanije, Belgije i Kanade. Pojava novog soja potaknula je Izrael i Japan da zatvore svoje granice za strane državljane.

KOMENTARI