instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Oni spašavaju živote/ Članovi “Condora” izveli noćnu vježbu spašavanja

Oni spašavaju živote/ Članovi “Condora” izveli noćnu vježbu spašavanja

Članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“ izveli su tokom proteklog vikenda veoma zahtjevu vježbu traganja i spašavanja unesrećenih.

Ono što je razlika u odnosu na prethodne vježbe je to što je ona izvedena u noćnim uslovima i po veoma hladnom vremenu.

Prema riječima predsjednika ova kluba, Edina Seferovića, vježba je uspjela i pokazalo se da su članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“ dorasli najtežim zadacima i najnepovoljnijim uslovima. On ističe kako je vježba trajala cijelu noć, a nakon što je okončana urađen je bivak u šumi gdje je dočekano i jutro.

Ono što treba istaći jeste da je Sanski Most vremenom dobio respektabilnu službu za spašavanje koja djeluje pri Civilnoj zaštiti i interveniše u kriznim situacijama.

Jedinica je iznikla iz Kluba ekstremnih sportova „Kondor čiji članovi su mladi iz Sanskog Mosta, zaljubljenici u avanturizam i ekstremne sportove. Podršku formiranju ove jedinice pružila je općinska vlast čijim sredstvima je obavljena nabavka potrebne opreme za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara.

Potreba za formiranjem jedne ovakve jedinice pojavila poslije katastrofalnih majskih poplava koje su 2014. godine pogodile Sanski Most.   Jedinica raspolaže s čamcima za spašavanje, alpinističkom opremom, navigacijskim uređajima, sredstvima veze, a odnedavno i modernim terenskim vozilom koje je nabavljeno kroz saradnju s lokalnim vlastima.  

KOMENTARI