instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Općina nastavlja pomagati sanskim pčelarima

Općina nastavlja pomagati sanskim pčelarima

Pčelari sa područja općine Sanski Most godinama imaju probleme sa pojavom različitih napasnika koji čine štetu u pčelinjacima.

Jedna od njih je i pojava varoe, bolesti pčela koja je sve prisutnija na ovim područjima. Kako bi se izborili sa ovom opakom bolesti, zahvaljujući pomoći općine Sanski Most, danas je pčelarima izvršena podjela lijekova protiv varoe, koji će biti od velike koristi za suzbijanje ove pošasti.

Za ukupno 143 člana udruženja pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta podijeljena je pomoć u vidu lijekova za suzbijanje varoe u košnicama, a ovom prilikom izvršena je i prezentacija njegove primjene. Kako nas je upoznao Asmir Lišančić, predsjednik udruženja pčelara, posljednjih godina povećano je prisustvo ove bolesti koja napada pčelinja društva.

On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na podršci od strane općine, te je izrazio očekivanja da će ovakav vid saradnje biti nastavljen u narednom periodu. 

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 23. 000 konvertibilnih maraka. Općina Sanski Most je u njegovom sufinansiranju učestvovala sa 20. 000 maraka, i radi se o sredstvima općine koja su udruženju pčelara dodijeljena na osnovu Programa podrške u poljoprivredi u 2021. godini.

Podjeli je prisustvovao i načelnik općine Faris Hasanbegović. Zahvaljujući saradnji udruženja pčelara „Sana med“ sa općinom Sanski Most, uspješno je realizovana još jedna aktivnost koja će biti od pomoći ovdašnjim pčelarima, te će u velikoj mjeri doprinijeti održivosti i razvoju pčelarstva na području sanske općine.

KOMENTARI