instant fap
NaslovnicaSanski Most

Opterećenje saobraćaja

Opterećenje saobraćaja

U općini Sanski Most tokom ljetnih mjeseci znatno je pojačan intenzitet saobraćaja zbog dolaska velikog broja građana iz evropskih zemalja koji godišnji odmor provode u svom rodnom gradu.

Ove godine je dodatni problem što se zbog radova na gradskom mostu, koji su počeli protekle sedmice,  saobraćaj preusmjerio na okolne ulice. Prema riječima Vehbije Huzeirovića, komandira Policijske stanice Sanski Most,  postoji potencijalna opasnost da u ovim ulicama dođe do sabraćajnih nezgoda, te  stradaju pješaci, a posebno djeca.
„Za nas je sreća što Sanski Most ima dovoljan broj adekvatnih prilaznih puteva oko glavne saobraćajnice. Neki putevi su u boljem, a pojedini u lošijem stanju, te  veće ili manje širine, ali je bitno da zadovoljavaju kapacitete postojećeg intenziteta saobraćaja. Mi smo određene mjere već poduzeli i poduzimaćemo i u narednom periodu. Naše aktivnosti ćemo usmjeriti na saobraćajnice  koje će biti opterećene tokom izvođenja radova na mostu.

Tu prvenstveno mislim na naselje Mahala, odnosno tamošnje  ulice Redak i Hamzibegova, te Bulevar 7 korpusa, gdje će od jutarnjih sati, a posebno tokom dana biti pojačan intenizet saobraćaja.
S toga, ja zamoljavam naše sugrađane, vozače motornih vozila i pješake da budu oprezniji“, kaže Huzeirović.

Dugogodišnji problem u Sanskom Mostu predstavlja i parkiranje. Naime, činjenica je da u užem gradskom području postoje parking prostori koji su većinom tokom dana prazni, a nesavjesni vozači svoje autobile parkiraju gdje stignu i stvaraju saobraćajnu gužvu. Komandir Huzeirović ističe, da će policija po tom pitanju u narednom periodu poduzmati radikalnije mjere.

„Ja ovdje moram biti otovren i mislim da je u pitanju najviše naša saobraćajna kultura koju, zaista, svi moramo promjeniti. Običaj da se vozilom mora doći pred svaku radnju, ustanovu ili insituciju moraćemo policijskim mjerama, odnosno sankcijama spriječiti u narednom periodu. Taj problem je bio prisutan  i prošle godine, dakle, ništa po ovom pitanju nije novina. Mi smo već od početka juna ove godine, uz predhodna upozorenja i obavještenja putem lokalnih medija,  našim sugrađanima najavili da će se intenzivnije provoditi represivne mjere po pitanju parkiranja posebno u užem gradskom području, ali i prigradskim sredinama.

Tokom proteklog mjeseca, samo po pitanju nepropisnog parkiranja, vozačima je uručeno preko 120 prekršajnih  naloga i izdato je oko 300 upozorenja. Naime, svjesni smo svi, i bez obzira na zabrane i radove na mostu, da su parkinzi u gradu prazni. Ipak, vozači treba da razmisle o novčanoj kazni koja je adekvatna iznajmljivanju parking prostora za čitav mjesec. Parking mjesta ima dovoljno i oni zadovoljavaju  kapacitetu najvećeg broja vozila“ ističe Huzeirović.
On naglašava da  novčana kazna za nepropisno parkiranje iznosi 40 KM.