instant fap
NaslovnicaMagazin

Optička iluzija poigrat će se s vašim mozgom: Pomiče li se fotografija ili ne?

Optička iluzija poigrat će se s vašim mozgom: Pomiče li se fotografija ili ne?

Jedna neobična optička varka ozbiljno će pomutiti vaš um i učiniti da vidite stvari koje se zapravo ne događaju.

Naime, kada pogledate ovu ilustraciju, izgledat će vam kao da se crna tačka naglo širi. Istraživači su proučavali iluziju i sumnjaju da vara mozak promatrača da pomisli da se kreću u zamračeni prostor, poput špilje, tunela ili čak crne rupe.

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na bijeloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama. Dok promatrač zuri u optičku iluziju, tamni ovalni oblik obično će se proširiti prema van na nekoliko sekundi, dajući nadimak iluziji ‘crna rupa koja se širi’.

U studiji, koja je prvobitno objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, istraživači su otkrili da je 86 posto od 50 učesnika koji su pogledali zapanjujuću fotografiju izjavilo da su vidjeli crnu tačku koji se širi. Tim sumnja da iluzija igra na percepciju mozga o promjeni nivoa svjetlosti.

Vodeći istraživač Bruno Laeng, psiholog sa Univerziteta u Oslu u Norveškoj, objasnio je u izjavi da je “rupa koja se širi ustvari je iluzija” i dodao da obmanjuje um kako bi povjerovao da je došlo do promjene svjetline.

Grupa je otkrila da fotografija otima prirodnu reakciju u mozgu koja predviđa kada će se svjetlost promijeniti, pokrećući zjenice da se skupe ili prošire zbog nadolazećeg poremećaja.

KOMENTARI