instant fap
NaslovnicaMagazin

Osam zagrljaja dnevno: Na prirodan način potaknite lučenje hormona sreće

Osam zagrljaja dnevno: Na prirodan način potaknite lučenje hormona sreće

Možda nemamo drvo novca, ali zato imamo “drvo” sreće – kažu stručnjaci. Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini su hormoni direktno odgovorni za osjećaj sreće, a evo kako ih povećati prirodnim putem.

 

Pozitivan način razmišljanja ima velikog utjecaja na našu motivaciju, produktivnost i opšte stanje zadovoljstva sobom, a na dosta prirodnih načina možemo potaknuti lučenje ovih hormona i neurotransmitera u mozgu.

Dopamin

Dopamin nas motivira da poduzimamo akciju, ostvarujemo svoje želje i ciljeve. Odgađanje, sumnja u sebe i manjak entuzijazma povezani su sa niskom razinom dopamina u mozgu.

Promijenite način na koji funkcioniše vaš mozak – umjesto da se radujete ostvarenju finalnog i velikog cilja, dopustite svom mozgu da se veseli i sitnim pobjedama i postignućima, malim koracima koji vode do velikog uspjeha i završetka. Ovo stvara seriju sitnih “pobjeda” koje otpuštaju dopamin u vašem mozgu. I ključno je da zaista proslavite – otiđite na kolače, kupite bocu vina, počastite sebe i dragu osobu večerom u nekom finom restoranu, kupite si neku sitnicu…

I prije nego se “spustite” na zemlju, kreirajte nove ciljeve prije nego postignete ovaj koji ste si već zadali. Ovo osigurava konstantni dotok dopamina u mozgu, kažu stručnjaci.

Serotonin

Serotonin se luči u svakom trenutku u kojem se osjećamo važnima i posebnima. Usamljenost i depresija se pojavljuju kada je u mozgu snižena razina serotonina, a stručnjaci smatraju kako je ovo jedan od važnijih razloga zašto se pojedini ljudi odluče na kriminalne aktivnosti – ovakav način života osigurava konstantni priliv serotonina i osjećaj “sreće”. Nezdravo privlačenje pažnje također može biti povezano sa nedostatkom serotonina u mozgu, tako da se većina antidepresiva upravo fokusira na produkciju (zadržavanje) serotonina u mozgu.

Prisjećanje na neka od postignuća i lijepih stvari iz prošlosti omogućava nam da ponovo proživimo ta iskustva. Naš mozak ima “problem” u razlikovanju stvarnog i imaginarnog, stoga producira serotonin u oba slučaja. Ovo je jedan od razloga zašto su tehnike zahvalnosti jako dobre. One nas podsjećaju da imamo toliko toga u životu na čemu bismo trebali biti zahvalni i ponosni na sebe, pa makar to bile i male, na prvu beznačajne i trivijalne stvari.

Sunce je jako bitno! Ne treba pretjerivati zbog štetnih UV zraka, no samo 20 minuta sunčanja dnevno omogućava proizvodnju serotonina i dobro je za vaš organizam.

Oksitocin

Oksitocin stvara intimnost, povjerenje i gradi zdrave međuljudske veze. Kod muškaraca i žena se luči tokom orgazma, kod majki tokom dojenja i poroda. Kad je ispuštanje oksitocina blokirano, životinje odbijaju svoje mlade. Oksitocin stvara vjernost i gradi čvrste veze – muškarci u monogamnim vezama kojima je povećana razina oksitocina sa slobodnim su ženama komunicirali mnogo distanciranije od muškaraca kojima nije data injekcija oksitocina.

Često se naziva hormonom maženja, a jednostavan način da ga zadržite u svom organizmu jeste zagrljaj. Dodiri i zagrljaji ne samo da povećavaju razinu oksitocina, nego i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšavaju imunološki sistem. Umjesto rukovanja, radije nekog zagrlite. Stručnjaci preporučuju osam zagrljaja dnevno.

Endorfin

Mozak luči endorfine kao odgovor na bol i stres, a oni pomažu u ublažavanju anksioznosti i depresije. Euforični osjećaj nakon napornog trčanja rezultat je upravo lučenja endorfina. Sličan morfiju, djeluje kao analgetik i sedativ ,te umanjuje našu percepciju boli.

Zajedno sa vježbanjem, smijeh je jedan od najboljih načina na koji se može inducirati prozvodnja endorfina. Čak i očekivanje smijeha, prisustvovanje nekom smiješnom showu, povećava nivo endorfina. Svoj smisao za humor ponesite na posao, proslijedite neki smiješni mail ili nađite nekoliko stvari kojima ćete se smijati tokom dana.

Aromaterapija također može pomoći: miris vanilije i lavande povezan je sa lučenjem endorfina, baš kao i tamna čokolada i začinjena hrana, pokazale su brojne studije. Naravno, u umjerenim količinama.

KOMENTARI