instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Osmorka neće moći predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka

Osmorka neće moći predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka

Centralna izborna komisija danas je žrijebanjem odredila delegata iz reda bošnjačkog naroda koji se raspoređuje iz Kantona 10, a koji je pripao SDA-u.

U praksi to znači da će blok SDA i DF jedini moći predložiti kandidata za potpredsjendika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, za razliku od Osmorke.

Osmorka će pak imati svog kandidata u Klubu Srba, dok je HDZ neprikosnoven u Klubu Hrvata.

Žrijebanjem je odlučeno da delegat iz ovog kantona pripadne SDA-u čime je blok SDA i DF-a dobio 13-og delegata u Domu naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U trenutnom omjeru snaga u bošnjačkom klubu Osmorka neće moći predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. Samim tim SDA će imati mehanizam da zaustavi izbacivanje iz federalne vlasti, a hoće li u tome uspjeti pokazat će naredni mjeseci.

Odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je izmijenio Izborni zakon i Ustav Federacije BiH definisano je da je u prvom krugu potrebno 11 (od 23) delegata da se predloži kandidat za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, odnosno skoro polovina delegata.

S obzirom da Osmorka ima 10 delegata, a SDA sa DF-om 13 delegata, moguće je da samo drugi blok predloži kandidata.

Broj potrebnih delegata u drugom i trećem krugu neće biti spušten na 7, odnosno 4, jer će blok SDA i DF već u prvom krugu predložiti kandidata za potpredsjednika Federacije BiH sa 11 ruku.

Prag se spušta samo u slučaju kada stranka ili koalicija stranaka nema dovoljan broj ruku (11) da predloži kandidata.

Ovakav ishod rezultat je samo Schmidtove odluke koja je u najvećoj mjeri bila usmjerena na ispunjenje ciljeva Zagreba, dižući potreban broj ruku za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH sa trećine na skoro polovinu. Po starim pravilima i jedan i drugi blok bi imali mogućnost da predlože kandidate.

KOMENTARI