Osnivanje učeničkih zadruga u Sanskom Mostu

Homeinmedia danas

Osnivanje učeničkih zadruga u Sanskom Mostu

Srednjoškolci mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta

Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je na svojoj poslednjoj sjednici inicijativu o osnivanju učeničkih zadruga. Cilj svega je podizanje kvalitete obrazovanja, posebno kada se radi o učeničkoj praksi.

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu pokrenule su inicijativu za formiranje učeničkih zadruga u ovdašnjim srednjim školama i ona je upućena Ministarstvu obrazovanja USK, u čijoj nadležnosti je ova problematika.

Prema riječima načelnika ove općine, Farisa Hasanbegovića, inicijativu je podržalo Općinsko vijeće, a cilj svega je da se učenici što bolje osposobe za tržište rada po okončanju školovanja.

Već godinama u Sanskom Mostu postoji praksa da učenici koji se školuju za određena stručna zanimanja stiču samo teoretska znanja i da po okončanju obrazovanja ne mogu da se ravnopravno uključe u tržišnu utakmicu. Cilj osnivanja učeničkih zadruga je da se učenicima obezbjedi praktična nastava, ali i da se omogući ekonomsko osnaživanje škola.

Na taj način će se uspostaviti bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva koji djeluju na području ove općine, obzirom da ona danas praktično i ne postoji. Kroz zadruge će učenicima biti omogućeno da za vrijeme školovanja obavljaju praksu i stiču određena  znanja i vještine, radom u nekoj od kompanija koje se bave proizvodnom djelatnošću, a veliki broj njih je već iskazao interes za ovakvim vidom saradnje.

Također, nekim školama će se omogućiti da svoje proizvode plasiraju na trržište i tako steknu određenu zaradu.  Iako je zakon o učeničkim zadrugama usvojen prije nekoliko godina, one do danas nisu zaživjele ni u jednoj od lokalnih zajednica na području Unsko sanskog kantona.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0