instant fap
Naslovnicainmedia danas

Ovdje su Bosanci i Hercegovci iz inostranstva pokretači razvoja

Ovdje su Bosanci i Hercegovci iz inostranstva pokretači razvoja

Sanski Most je nakon agresije na BiH (1992-1995) bio “Meka” za povratak, u njega su dolazili mnogi žitelji sa područja Republike Srpske, koji nisu željeli živjeti u tom entitetu, a iz dijaspore širom zapadne Evrope mnogi su kupovali stanove i gradili kuće baš u Sanskom Mostu, općini na devet rijeka, od kojih su tri u samom gradu: Sana, na koju se grad naslonio sa obje strane obale, Zdena koja se u centru grada uliva u Sanu, i Bliha čiji vodopad u Gornjem Kamengradu mami mnoge posjetioce.

Općina Sanski Morst prije rata bila je jedna od najvećih, od tadašnjih 109 u BiH, prostirala se na više od 1.000 km2 i imala 65.000 stanovnika, od čega je i tada veliki broj živio u inozemstvu.

Naselje Sanski Most prvi put se spominje 1244. godine, to je u grbu grada. Ovo je i općina čuvenog generala rahmetli Mehmeda Alagića, koji je planirao grad od sto hiljada žitelja. Sanski Most je naseljeno mjesto i središte istoimene općine u sjeverozapadnoj BiH. Nalazi se u regionu Bosanske krajine između Prijedora i Ključa, pripada Unsko-sanskom kantonu.

Dijaspora značajno ulaže u Sanski Most, koja je jedna od općina u BiH sa najvećom dijasporom. Iseljavanje je, nažalost, i dalje trend u cijeloj BiH; uprkos tome dijaspora iz sanske općine je i pokretač razvoja, vlasnici brojnih firmi su naša dijaspora. Izvoz robe općine Sanski Most je za 30 miliona KM veći od uvoza. Predstavnici dijaspore su naši ambasadori u inozemstvu i čine mnogo da se naši proizvodi plasiraju i prodaju u zemljama Evrope, koji upoznaju Sanski Most kroz našu dijasporu.

Ogroman broj građana iz dijaspore dođe ljeti kada općina i grad ožive, što je značajno za razvoj grada, a češće dolaze ili se vraćaju oni koji odu u penziju. Dolazi dijaspora i tokom značajnijih praznika, što sve utiče na razvoj grada i njegov život tokom cijele godine.

KOMENTARI