Ovdje su Bosanci i Hercegovci iz inostranstva pokretači razvoja

Homeinmedia danas

Ovdje su Bosanci i Hercegovci iz inostranstva pokretači razvoja

Posljedice korone na posao

Sanski Most je nakon agresije na BiH (1992-1995) bio “Meka” za povratak, u njega su dolazili mnogi žitelji sa područja Republike Srpske, koji nisu željeli živjeti u tom entitetu, a iz dijaspore širom zapadne Evrope mnogi su kupovali stanove i gradili kuće baš u Sanskom Mostu, općini na devet rijeka, od kojih su tri u samom gradu: Sana, na koju se grad naslonio sa obje strane obale, Zdena koja se u centru grada uliva u Sanu, i Bliha čiji vodopad u Gornjem Kamengradu mami mnoge posjetioce.

Općina Sanski Morst prije rata bila je jedna od najvećih, od tadašnjih 109 u BiH, prostirala se na više od 1.000 km2 i imala 65.000 stanovnika, od čega je i tada veliki broj živio u inozemstvu.

Naselje Sanski Most prvi put se spominje 1244. godine, to je u grbu grada. Ovo je i općina čuvenog generala rahmetli Mehmeda Alagića, koji je planirao grad od sto hiljada žitelja. Sanski Most je naseljeno mjesto i središte istoimene općine u sjeverozapadnoj BiH. Nalazi se u regionu Bosanske krajine između Prijedora i Ključa, pripada Unsko-sanskom kantonu.

Aktuelni načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović ponosan je na ekonomski razvoj te općine i ističe da je za lokalne vlasti najznačajnije investiranje i otvaranje radnih mjesta.

– Općina Sanski Most bilježi napredak u razvoju ekonomije, sve više je firmi, stranih investicija. Pokretač tih investicija jesu stanovnici tog područja, koji žive u dijaspori. Nije sve sjajno, nije lako, ali pokušavamo, kazao je Hasanbegović ranije u jednom razgovoru za Fenu.

– Dijaspora značajno ulaže u Sanski Most, koja je jedna od općina u BiH sa najvećom dijasporom. Iseljavanje je, nažalost, i dalje trend u cijeloj BiH; uprkos tome dijaspora iz sanske općine je i pokretač razvoja, vlasnici brojnih firmi su naša dijaspora. Izvoz robe općine Sanski Most je za 30 miliona KM veći od uvoza. Predstavnici dijaspore su naši ambasadori u inozemstvu i čine mnogo da se naši proizvodi plasiraju i prodaju u zemljama Evrope, koji upoznaju Sanski Most kroz našu dijasporu.

Ogroman broj građana iz dijaspore dođe ljeti kada općina i grad ožive, što je značajno za razvoj grada, a češće dolaze ili se vraćaju oni koji odu u penziju. Dolazi dijaspora i tokom značajnijih praznika, što sve utiče na razvoj grada i njegov život tokom cijele godine. Kada je ovdje dijaspora Sanski Most spava mirno, ona nam u svakom kontekstu znači jako puno, kazao je Faris Hasanbegović.

U ranijim izjavama medijima načelinik Faris Hasanbegović je kazao da je “više od 90 % ukupne privrede nastalo na znanju i kapitalu ljudi iz dijaspore koji su se nakon ratnih dešavanja odlučili vratiti u svoj grad i pokrenuti biznis, a već postojeća iskustva i partnerske veze s inozemstvom omogućili su im olakšan plasman i izvoz izvan BiH i upravo te izvozne firme čine okosnicu lokalne privrede”.

– Na usluzi smo svima koji žele investirati u Sanski Most. Rješavamo probleme koji i nisu u našoj nadležnosti. Nije nam to teško. Sve, samo da nam dođe investitor koji će ovdašnjem stanovništvu omogućiti siguran posao i dobra primanja. U tom kontekstu općina Sanski Most je jako dobar partner, rezultati su vidljivi, kazao je Hasanbegović.

– Na usluzi smo svima koji žele investirati u Sanski Most. Rješavamo probleme koji i nisu u našoj nadležnosti. Nije nam to teško. Sve, samo da nam dođe investitor koji će ovdašnjem stanovništvu omogućiti siguran posao i dobra primanja. U tom kontekstu općina Sanski Most je jako dobar partner, rezultati su vidljivi, kazao je Hasanbegović.

a manifestaciji “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu” koju je organizirala Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompanija HIK SM iz Sanskog Mosta je dobila priznanje za jednu od 10 najznačajnijih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Općina Sanski Most uspješno implementira i projekt “Dijaspora za razvoj”, u partnerstvu Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Tako je u tri godine, kroz četiri projektne aktivnosti, u saradnji s dijasporom i lokalnim privrednicima uspješno provela transfer znanja i tehnologija kroz stručnu obuku za deficitarna zanimanja i otvorila više od 40 novih radnih mjesta u metalo-prerađivačkoj industriji.

Prema Feni zajedno s općinama Tešanj i Žepče, Sanski Most je 2018. proglašen za najuspješniju jedinicu lokalne samouprave u Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Priznanja za uspješnu suradnju na projektu MEG tada su dodijeljena za 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) u BiH. Taj trend je i dalje nastavljen, Sanski Most je primjer saradnje s dijasporom.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0