instant fap
NaslovnicaMagazin

Ovih deset izjava djecu boli, ali roditelji ih ipak često izgovaraju

Ovih deset izjava djecu boli, ali roditelji ih ipak često izgovaraju

DJECA su vrlo osjetljiva bića, a roditelji ponekad, u naletu emocija, ne razmišljaju o tome koliko ih njihove riječi mogu povrijediti i utjecati na njihov emocionalni rast i razvoj.

Naravno, roditelji ne žele zvučati ljutito ili zločesto, ali djeca njihove riječi mogu upravo tako shvatiti.

Ovo je deset izjava koje ponekad koristimo čak i svaki dan i ne čine se toliko lošima, ali djecu uistinu mogu povrijediti.

“Nisi dovoljno dobar”

Ako djetetu kažete da nije dovoljno dobro, to će ga boljeti. Također, u djetetu će tijekom života rasti osjećaj da nikada nije dovoljno dobro. Umjesto toga, bolje je da mu kažete: “Ti si dobar/a, ali možemo se potruditi da budeš još bolji/a.”

“Sve radim za tebe”

Da, to je vaše dijete i normalno je da sve radite za njega. Ne biste za to smjeli kriviti dijete. Ako ovo kažete svom djetetu, vi biste se trebali sramiti, a ne dijete. 

“Odmah prestani plakati”

Kao roditelj se vjerojatno vrlo često susrećete sa suzama djeteta. Ne biste mu ipak trebali govoriti da ne pokazuje emocije i narediti mu da prestane plakati. Umjesto toga, upitajte ga zašto je uznemiren/a i razgovarajte o tome.

“Ti si zločesto dijete”

Nikada ne biste smjeli dopustiti da vaše dijete misli da je zločesto. Trebali biste mu reći da je učinio nešto loše ili zločesto. Svatko griješi, ali nismo zbog toga loši ljudi.

“Dječaci ne plaču”

Ako je vaš mali sin izgubio omiljenu igračku, naravno da će biti uznemiren. Problem je što će mnogi roditelji reagirati tako da mu kažu da ne plače jer dječaci to ne čine. Kada taj dječak izraste u muškarca, teže će pokazivati emocije ili neće plakati kada za to osjeti potrebu. Bolje je da ga pokušate utješiti.

“XY je bolji od tebe”

Roditelji često svoje dijete uspoređuju s tuđom djecom. Iako je vama cilj možda dijete motivirati, ono će se osjećati lošije nakon što mu kažete da je netko drugi bolji od njega. Pokažite djetetu da ga volite baš takvo kakvo je.

“Trebao/la bi se sramiti”

Upozorili ste dijete da ne trči po kući, ali ono je ipak to učinilo. Rezultat je razbijena vaza. Ako djetetu kažete: “Sram te bilo!”, nećete riješiti situaciju. Dijete će to krivo shvatiti i osjećati se loše. Objasnite djetetu da je pogriješilo i da svi ponekad radimo greške.

“Razočarao/la si me”

Roditelji ovo obično djetetu kažu kad se već ionako osjeća dovoljno loše. Možete biti razočarani u sve na ovom svijetu, osim u svoje dijete. Vi ste osoba koja ih vodi na pravi put. Objasnite im gdje su pogriješili, naučite ih što da učine da situaciju isprave i budite uz njih.

“Bezvrijedan/na si”

Ovo je vjerojatno najgora stvar koju dijete može čuti. Recite djetetu da nitko nije savršen, da nešto može učiniti bolje ili da će biti bolje drugi put. Nikada mu ne biste smjeli govoriti da je bezvrijedno jer će se osjećati neprihvaćeno.

“Ti si debeo, ružan,…”

Kakvo god da je vaše dijete, odraz je vas i vašeg odgoja. 

Dijete nije krivo ako ima više kilograma od vršnjaka. Najčešće je roditelj taj koji je pogriješio i nije djetetu omogućio uravnoteženu prehranu, možda dijete pati od hormonalne neravnoteže, a moguće je i da mu se izruguju druga djeca i svakako ne treba to slušati i od roditelja.

index

KOMENTARI