instant fap

Ovisni ste o kafi?

Ovisni ste o kafi?

OMILJENI jutarnji ritual većine ljudi je šalica fine, vruće kafe. Ukoliko izostane ovaj jutarnji ritual, često nam se teško razbuditi pa smo nervozni. Ostatak dana isto ovisi o kafi, ako propustimo onu poslijepodnevnu kojom tjeramo fjaku, raspoloženje varira od pospanog do živčanog. U kafi tražimo (i nalazimo) razbuđivač, ali i utjehu kad smo depresivni ili tjeskobni.

Jako je lako postati ovisnik o kofeinu, koji je zapravo razlog zbog kojeg nas kafa razbuđuje jer nas pumpa adrenalinom. Adrenalin pak zadržava kortizol koji kad se nakupi, stvara isti efekt kao i kronični stres: umor, tjeskoba, nervoza, razdražljivost i smanjeni imunitet.

Kofein stimulira mozak da proizvodi neurotransmiter dopamin. Dopamin nam diže raspoloženje i čuva nas od depresije, zato je velika potrošnja kafe u područjima u kojima nema puno sunca, poput Skandinavije.

Kavopije su manje sklone depresiji

Neka istraživanja otkrivaju da kavopije imaju manje problema s depresijom i Alzheimerovom bolešću nego oni koji kafu ne piju. I dok se zbog dopamina osjećamo bolje, kofein potiče i moždanu aktivnost koja opet potiče nadbubrežnu žlijezdu na izlučivanje adrenalina. Na adrenalin se lako navući, pitajte samo nekog kockara ili ekstremnog sportaša. Adrenalin zadržava kortizol i u trenutku kad popušta, događa se već spomenuto – efekt kroničnog umora.

Blagotvornost kafe nitko ne poriče i ona je dokazana, ali prekomjerno konzumiranje u kombinaciji sa stresnim poslom dovodi do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, da ne spominjemo da ćete (ili ste) postati potpuno imuni na njezine prednosti. Ukoliko vas glava boli ako niste popili kafu, nervozni ste i u blagoj depresiji trebali biste smanjiti količinu omiljenog napitka. Pokušajte je jednom na dan zamijeniti zelenim čajem ili barem beskofeinskom kavom i ponovno uživati u onoj jednoj jutarnjoj šalici vruće, mirisne kafe.

KOMENTARI