Ovo je Luka, najdominantniji sveučilišni košarkaš. Igrat će za BiH

HomeSport

Ovo je Luka, najdominantniji sveučilišni košarkaš. Igrat će za BiH

Teletović postigao 19 poena protiv Houstona

LUKA DONČIĆ i u svojoj trećoj sezoni u NBA ligi dominira nad svojim protivnicima, ali on nije jedini Luka koji oduševljava američku košarkašku javnost. 

Luka Garza također ima 22 godine, dva je mjeseca stariji, deset centimetara viši (211 cm) i globalno daleko nepoznatiji od imenjaka iz Slovenije. Ali Amerikanci su zaluđeni svojom sveučilišnom košarkom, a on je njen najbolji igrač. Štoviše, njegovu su dominaciju NCAA obručima uspoređivali s onim što je prije 30-ak godina radio Shaquille O'Neal na Louisiana Stateu.

Garza je rođen i odrastao u Washingtonu, ali podrijetlom je iz BiH te namjerava igrati za domovinu svoje majke, iako su ga željeli i Slovenci. Njegovi su preci igrali za obje reprezentacije, a njihova imena objašnjavaju otkud mu talent za košarku.

Prvi nakon Jordana obranio titulu sveučilišnog igrača godine

Proteklog je vikenda završio fantastičnu sveučilišnu karijeru na Iowi porazom u drugom kolu March Madnessa. Drugu je godinu zaredom konsenzusom svih relevantnih medija izabran u idealnu All-American momčad NCAA lige, drugu godinu zaredom najrelevantniji od njih, Sporting News, proglasio ga je sveučilišnim igračem godine. Nitko nije imao tu čast još od Michaela Jordana 1983. i 1984. godine.

Međutim, njegov stil igre “old school” centra ne kotira dobro u američkoj profesionalnoj košarci pa se ne očekuje da će, unatoč dominaciji i priznanjima, biti visoko izabran na ovogodišnjem draftu niti imati ozbiljnu ulogu u NBA ligi. Doduše, i na koledžu je nadmašio sva očekivanja, pa nema razloga da isto ne učini i među profesionalcima.

Majka mu je igrala za BiH, ujak je slovenski rekorder koji je s Kukočem i Rađom bio svjetski prvak

Košarka je Luki u krvi. Njegov otac Frank i djed James također su igrali sveučilišnu košarku, ali prava se priča krije u drugoj polovici njegove obitelji. Majka Šejla, djevojačkog prezimena Muftić, igrala je u Europi i za reprezentaciju BiH. Njen je brat Teoman Alibegović bio dio jugoslavenske U-19 generacije s Kukočem, Rađom, Divcem i Đorđevićem, koja je 1987. u Bormiju pokorila svijet i u finalu nadigrala Amerikance s budućim NBA zvijezdama poput Garyja Paytona i Larryja Johnsona. S točno 990 koševa iz 52 utakmice Alibegović je i danas najbolji strijelac u povijesti slovenske reprezentacije. Njegov sin Amar igra za bolonjski Virtus.

“Oni su mi puno pomogli. Svako sam ljeto u Bosni radio s njima, ta su mi ljeta puno značila u razvoju”, rekao je Garza prošle godine u razgovoru za Glas Amerike, kada je i objavio da je pokrenuo proces dobivanja državljanstva BiH kako bi mogao igrati za reprezentaciju.

Pročitajte više na index

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0