instant fap

Ovo se zapravo dogodi djeci kad ih pustite da plaču

Svi su roditelji presretni kad dijete uspije zaspati bez gunđanja. Ali majke i očeve taj osjećaj sigurnosti lako može zavarati jer njihovo dijete još uvijek može biti uznemireno.

Studija je pokazala da razine hormona stresa kortizola ostaju visoke kod plačljivih beba čak i danima nakon što su se naoko same naučile smiriti.

Drugim riječima, dijete je i dalje nesretno, ali to vam ne daje do znanja.

Ovo će istraživanje obnoviti raspravu o prednostima i nedostacima kontroliranog plakanja – ostavljanja djece da se plakanjem sama uspavaju.

Zagovornici te metode uspavljivanja kažu da dijete ne treba podizati iz kreveta. Ostali tvrde da se majke trebaju voditi instinktom i ne držati se striktno rutine uspavljivanja.

Većina djece između četvrtog i 10. mjeseca života ima problema s uspavljivanjem ili smirivanjem bez utjehe.

Tijekom studije djeca su stavljena u krevet i ostavljena da se sama uspavaju. Majke su ostale u sobi dovoljno blizu da čuju dječji plač, ali nisu se smjele približiti djetetu. Razine kortizola kod majki i njihovih beba mjerene su prve i treće noći istraživanja.

Do treće noći djeca su samo malo plakala prije nego su zaspala. Ipak, razine stresa ostale su iste, piše list Early Human Development.

S druge strane razine kortizola kod majki su opale, što znači da su se opustile kad nije bilo dječjeg plača.

‘Iako djeca svojim ponašanjem nisu odavala da su pod stresom u trenucima uspavljivanja, ona su i dalje imala visoke razine kortizola’, kaže Wendy Middlemiss sa Sveučilišta Sjeverni Teksas.

‘S obzirom da su i dalje bila pod velikim stresom, djeca očito nisu naučila kako se samostalno nositi sa stresom i nelagodom.’

Zbog kratkog trajanja studije, nije sasvim jasno je li se i kada razina kortizola kod djece konačno spustila. Istraživači sada provode dulje studije kako bi vidjeli hoće li se razine kortizola s vremenom spustiti, kada se djeca nauče nositi sa samostalnim odlaskom na spavanje.