instant fap
NaslovnicaMagazin

Ovo se zapravo dogodi djeci kad ih pustite da plaču

Ovo se zapravo dogodi djeci kad ih pustite da plaču

Svi su roditelji presretni kad dijete uspije zaspati bez gunđanja. Ali majke i očeve taj osjećaj sigurnosti lako može zavarati jer njihovo dijete još uvijek može biti uznemireno.

Studija je pokazala da razine hormona stresa kortizola ostaju visoke kod plačljivih beba čak i danima nakon što su se naoko same naučile smiriti.

Drugim riječima, dijete je i dalje nesretno, ali to vam ne daje do znanja.

Ovo će istraživanje obnoviti raspravu o prednostima i nedostacima kontroliranog plakanja – ostavljanja djece da se plakanjem sama uspavaju.

Zagovornici te metode uspavljivanja kažu da dijete ne treba podizati iz kreveta. Ostali tvrde da se majke trebaju voditi instinktom i ne držati se striktno rutine uspavljivanja.

Većina djece između četvrtog i 10. mjeseca života ima problema s uspavljivanjem ili smirivanjem bez utjehe.

Tijekom studije djeca su stavljena u krevet i ostavljena da se sama uspavaju. Majke su ostale u sobi dovoljno blizu da čuju dječji plač, ali nisu se smjele približiti djetetu. Razine kortizola kod majki i njihovih beba mjerene su prve i treće noći istraživanja.

Do treće noći djeca su samo malo plakala prije nego su zaspala. Ipak, razine stresa ostale su iste, piše list Early Human Development.

S druge strane razine kortizola kod majki su opale, što znači da su se opustile kad nije bilo dječjeg plača.

‘Iako djeca svojim ponašanjem nisu odavala da su pod stresom u trenucima uspavljivanja, ona su i dalje imala visoke razine kortizola’, kaže Wendy Middlemiss sa Sveučilišta Sjeverni Teksas.

‘S obzirom da su i dalje bila pod velikim stresom, djeca očito nisu naučila kako se samostalno nositi sa stresom i nelagodom.’

Zbog kratkog trajanja studije, nije sasvim jasno je li se i kada razina kortizola kod djece konačno spustila. Istraživači sada provode dulje studije kako bi vidjeli hoće li se razine kortizola s vremenom spustiti, kada se djeca nauče nositi sa samostalnim odlaskom na spavanje.