instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Parlament FBiH zastupnike “udara po džepu”: Nedolazak na sjednicu “koštat će” 660 KM mjesečno

Parlament FBiH zastupnike “udara po džepu”: Nedolazak na sjednicu “koštat će” 660 KM mjesečno

Nerad pojedinih zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine uskoro bi se mogao novčano kažnjavati, s obzirom na to da se novim Etičkim kodeksom ostavlja mogućnost neispalaćivanja dnevnica zastupnicima koji neopravdano izostanu sa sjednice.

Ovime bi se svako neopravdano neprisustvovanje, kao i svako napuštanje sjednice prije završetka kažnjavalo oduzimanjem paušala, koji iznosi 660 KM, za taj mjesec, dok bi uzastopno odsustvo s tri sjednice povlačilo oduzimanje paušala za narednih šest mjeseci.

Kako nam je rekao zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić, prije dvije godine je dao inicijativu za donošenje novog Etičkog kodeksa, nakon koje je Etička komisija pristupila izradi nacrta Etičkog kodeksa koji je usvojen na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Irfan Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)

“Aktuelni Etički kodeks je iz 2008. godine i poprilično je zastario te je bilo potrebno donijeti novi kontekst. Ključne izmjene u novom kodeksu su što se mnogo jasnije propisala procedura vođenja postupaka i sankcionisanja zastupnika, uvele nove norme za konflikt interesa prilikom glasanja, uvode kazne za nedolazak na sjednice radnih tijela i Parlamenta FBiH”, kaže Čengić.

Dodao je da ono što najviše privlači pažnju javnosti jesu novčane kazne zastupnicima za nedolazak na sjednice Predstavničkog doma ili radnih tijela.

“Jer ukolilo radnik ne dođe na posao i uzme neplaćen dan on taj dan neće dobiti plaću za taj dan i topli obrok, a zastupnik kada ne dođe, dobiije i plaću za taj dan i topli obrok i odvojeni život i zakup stana, to nije etički niti moralno”, navodi Čengić.

Naglasio je da u ovom mandatu prosječno na sjednici nedostaje 20-30 zastupnika, a imali su situacije da vodimo raspravu o budžetu bez kvoruma u sali.

“Vidimo da je slična situacija u Skupštini Kantona Sarajevo gdje se već drugi put prekida sjednica jer zastupnici ne dolaze na sjednice, što je za svaku osudu”, naglašava Čengić.

Na posljednjoj sjednici, ističe on, bili su važni zakoni za oblast osiguranja, oni su usvojeni sa 52 glasa od 98 zastupnika, a kako kaže, jedina sreća je bila da su zastupnici opozicije bili u sali i podržali zakone koji bi bez naših glasova pali.

“Iako je nacrt kodeksa usvojen, nisam veliki optimista da će i prijedlog biti usvojen, jer veliki broj zastupnika koji ne voli raditi se već počeo organizovati da obori sve što bi ih moglo kazniti novčano za nerad”, zaključuje Čengić uz opasku da je najbolja kazna za zastupnike koji ne dolaze na sjednice kazna na izborima kada građani biraju.

KOMENTARI