instant fap
NaslovnicaSanski Most

Patriote krajine se družili u Ključu

Patriote krajine se družili u Ključu

Tradicionalno druženje pripadnika  „17 viteške krajiške brigada“   održano je jučer na gradskoj plaži „Alina luka“ u Ključu. Povod  je  bio obilježavanje historijskog datuma za državu BiH, dvedesete godišnjice formiranja dobrovoljačkih jedinica u Republici Hrvatskoj i dolaska na slobodne prostore Bosne i Hercegovine.

Radi se o jednicima „Prvi krajiški bataljon“ i „Sedma krajiška brigada“ koje su formirane u Rijeci i Zagrebu, a čijim spajanjem je 25. novembra 1992. godine nastala „17. Krajiška brigada“.
Organizator jučerašnjeg skupa bilo je Udruženje „17 Viteška krajiška brigada“ čija je delagacija na Šehidskom mezarju u Ključu položila cvijeće i učenjem  fatihe odala počast pripadnicima ove brigade. Nakon toga, kao tokom ratnih godina u kasarni u Tavniku i na planini Vlašić, je izvršeno postrojavanje preživjelih pripadnika „Sedamnaeste“. U svečanom stoju bilo je oko 300 „Vitezova“, a prvi im se obratio general Fikret Ćuskić, legendarni i prvi komandant  ove proslavljene armijske jedinice.
„Meni je srce puno kad vidim neke drage ljude s kojima sam zajedno 1992. godine učestvovao u formiranju dobrovoljačkih jedinica. Drago mi je, bez obzira na ova teška ekonomska, financijska i politička vremena u kojima živimo, da smo smogli snage da se organizujemo i obilježimo datum fomiranja krajiških jedinica koje su nastale u Hrvatskoj od dobrovoljaca iz BiH, Bošnjaka i Hrvata, muškaraca, žena, mladića i djevojaka. Oni su pokazali, bez obzira na stravičan genocid koji se dogodio u BiH u dolini rijeke Sane, da postoje bosanske patriote koje su spremne doći iz druge države i položiti život za svoju jedinu domovinu“, rekao je general Ćuskić.
Pomoć u organizaciji skupa u Ključu nesebnično je pružila i Općina Sanski Most. Obraćajući se prisutnima načelnik dr. Mustafa Avdagić je istakao da mu je izuzetna čast što se može obratiti onim ljudima koji su zaslužni za slobodu sanske i ključke općine.
„ Pored obavljanja funkcije općinskog načelnika koji radi na prosperitetu Općine Sanski Most, ja sam sebi dao još dva zadatka. Želim da se sazna istina o Sanskom Mostu, ali i Ključu za period 1192 – 95 godina, i da se postave lik i djelo generala Mehmeda Alagića, Sedmog korpusa i Sedamnaeste viteške krajiške brigade tamo gdje zaslužuju u novijoj istoriji BiH“, rekao je dr Avdagić.
U ime Vlade USK-a prisutnima se obratio Mirsad Topčagić, ministar za boračka pitanja.
„Sedamnaasta je jedna od najpoznatijih i najboljih jedinica Armije R BiH i sigurno je najzaslužnja za odbranu Srednje Bosne, ali općenito i BiH. Od sveg srca ja vam čestitam na toj borbi, a posebno zahvaljujem što ste osvjetlali obraz krajiških ratnika. Posebnu vam zahvalu upućujem što ste upravo vi prvi došli u zonu Petog korpusa i pomogli u deblokadi Unsko – sanskog kantna. Vaša djela i vaša žrtva je nagrada slobodna BiH“, rekao je ministar Topčagić.  Jučerašnjem druženju pripadnika „Sedamnaeste“ su prisustovali i članovi njihovih porodica, te brojni prijatelji ove brigade. Evociranje uspomena iz ratnog perioda i ovaj put je prošlo uz vojnički ručak, a priređen je i kulturno zabavni program kojeg su pripremili ključko Kulturno – umjetičko društvo i tamošnji Gradski hor, te Zilhad Hodžić i Ćelija bend.