instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Pčelari dobili 125 odijela

Pčelari dobili 125 odijela

Udruženje pčelara “Sana med” iz Sanskog Mosta organizovalo je podjelu 125 pčelarskih odijela svojim članovima, a vrijednost ove nabavke iznosila je oko 3.000 maraka.

Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika pomenutog udruženja, odijela su nabavljena iz vlastitih sredstava, pretežno novcem prikupljenim od plaćenih članarina. 

“Nova oprema svakako će dobro doći našim pčelarima prilikom obavljanja svakodnevnih poslova u pčelinjacima. Na ovaj način, simboličnim poklonima željeli smo obilježiti i dvije decenija od našeg osnivanja”, kazao je Lišančić. 

Prema njegovim riječima, ovogodišnja sezona je za sanske pčelare izuzetno loša, a sve je uslovljeno nepovoljnim vremenskim prilikama koje su vladale. 

“Imali smo jako lošu ispašu u vrijeme cvjetanja bagrema, jer je vrijeme tada bilo loše, a bagrem je prva medonosna biljka koja cvjeta. Nadali smo se dobroj livadskoj ispaši, ali sve su opet poremetile česte kiše i promjene temperatura”, kazao je Lišančić. 

Rezultat svega biće male količine proizvedenog meda, pa će i cijena na tržištu neminovno rasti, a prema procjenama kilogram meda koštaće od 25 do 30 maraka.

KOMENTARI