instant fap
NaslovnicaVijestiMagazin

Pedeset godina kruži oko Zemlje, niko ne zna šta je

Pedeset godina kruži oko Zemlje, niko ne zna šta je

Neobičan i neidentificiran kreće se u orbiti Zemlje, a prema nekim tvrdnjama to čini već punih 50 godina. Nazivaju ga Crni Vitez, a brojni teoretičari zavjera smatraju kako je vanzemaljskog porijekla te da je star oko 13.000 godina.

Nikola Tesla prvi je zabilježio zvukove koje je čuo iz svemira 1899., vjerujući kako su oni signali inteligentnog života.

Zapisao je:

Nikada neću zaboraviti prve osjećaje koje sam doživio kada mi je sinulo da sam promatrao nešto potencijalno nesagledive važnosti za čovječanstvo. Imao sam osjećaj kao da prisustvujem rođenju novog znanja ili otkrića velike istine. Još i danas se vrlo jasno sjećam tog događaja i aparata, kao da je i sada ispred mene. Moja prva promatranja pozitivno su me prestrašila jer su u sebi imala nešto misteriozno, da ne kažem nadnaravno. Bio sam sam u laboratoriju i bila je noć, no tada mi na pamet nije pala ideja da su te smetnje možda inteligentno kontrolirani signali. Promjene koje sam primijetio bile su periodične, s toliko jasnim karakteristikama broja i reda da ih nisam mogao povezati ni s čim što mi je bilo poznato. Bile su mi poznate, naravno, takve električne smetnje s obzirom da je njihov izvor bilo sunce, Aurora Borealis ili pak zemljine konvekcijske struje, no one, siguran sam, nisu bile uzrok onomu što sam ja čuo. Iako nisam mogao dešifrirati njihovo značenje, bilo mi je nemoguće o njima razmišljati kao o nečemu slučajnome. U meni konstantno raste osjećaj da sam bio prvi čovjek koji je čuo pozdrav jednog planeta drugome.

Astronomi su 1968. to potvrdili da je doista čuo radio signale, no da je riječ o pulsarima duboko u svemiru. Nekoliko je dnevnih novina uključujući i San Francisco Examiner pisalo o tom neobičnom fenomenu, iznoseći i mišljenja nekadašnjeg časnika mornarice i pilota Donalda Edwarda Keyhoea, slavnog istražitelja NLO-a. On je u mladostim pisao o američkoj turi Charlesa Lindbergha kao i avijacijsku fikciju, a na početku Drugog svjetskog rata vratio se u vojnu službu kako bi obučavao pilote. Njegova je teorija da su vanzemaljci doista posjetili Zemlju, a u svojim je knjigama iznio tvrdnju kako su američke vojne snage detektirale dva satelita u Zemljinoj orbiti 1954. U to vrijeme ni jedna svjetska sila nije imala tehnologiju za lansiranje objekata u orbitu pa je Keyhoe zaključio da se radi o satelitima izvanzenmaljskog porijekla koji potječu s planeta smještenog u solarni sistem zvijezde Epsilon Bootis.

Legenda o Crnom vitezu

Iako su skeptici tvrdili da je Keyhoe takvim tezama samo pokušavao promovirati svoje knjige, on je uspio zaokupiti pažnju javnosti, a to je ujedno bio i početak legende o misterioznom Crnom vitezu. Čak je i ugledni Time Magazine 1960., u toku Hladnog rata, pisao kako je američka mornarica svjesna postojanja satelita neobične putanje s apogejom od 1.728 kilometara te perigejom od samo 216 kilometara. Ispočetka se vjerovalo kako je riječ o sovjetskom satelitu, no kasnije se čak nagađalo kako je satelit možda i američki.

Izještaji o Crnom vitezu donijela su mnoštvo nepotvrđenih priča, a prema NASA-inom astronautu Jerryu Rossu, objekt je jednostavno rezultat pogreške.

Najnoviji događaj koji su povezuje s ‘Crnim vitezom’ dogodio se 1998. godine. U decembru je svemirski šatl Discovery otišao na Internacionalnu Svemirsku stanicu zbog misije u kojoj je trebao “uloviti” ruski FGB modul u niskoj orbiti te ga pričvrstiti na američki Node 1, te napraviti “svemirske šetnje” kako bi instalirali potrebnu opremu. Pukovnik Ross i dr. Newman su pokušavali instalirati termo deke na ramenske igle spojene na svemirsku stanicu, kako bi se smanjio gubitak topline i uštedjela energija. No, kod postavljanja, pokrivač im je odletio. Naime, na NASA-inoj fotografiji nastaloj tokom STS-88 misije vidi se crni objekt koji se, naravno odmah počeo povezivati s legendarnim ‘Crnim vitezom’, no stručnjaci su objasnili da se najvjerovatnije radi o termalnom pokrivaču koji su za vrijeme misije izgubili Jerry L. Ross i James H. Newman.

U intervjuu iz 2014., pukovnik Ross je rekao: Ako vidimo nešto tamo gore bit ćemo prvi koji će o tome govoriti i postavljati pitanja, kao i reći ljudima da smo vidjeli nešto što ne razumijemo. Teorije zavjere su zabavne za one koje rade na njima, no i gubitak su dragocjene moći mozga.

KOMENTARI