instant fap
NaslovnicaBiH

Performansom obilježena 20. godišnjica zločina u Prijedoru

Performansom obilježena 20. godišnjica zločina u Prijedoru

Postavku, kojom se obilježava 20 godina od zločina u Prijedoru, organiziralo je Udruženje “Život” iz Bihaća.

Na platou ispred stare Gimnazije u centru Cazina postavljeno je 256 vreća za ekshumiranje s imenima i slikama žena i djevojčica, koje su ubijene 1992. godine u Prijedoru.

Postavku, kojom se obilježava 20 godina od zločina u Prijedoru, organiziralo je Udruženje “Život” iz Bihaća u saradnji s Općinom Cazin, a osnovni cilj je evocirati sjećanje na stravični zločin koji se desio u Bosanskoj krajini i oteti od zaborava nevino stradale žrtve o kojima se malo govori i zna, javio je RTV Cazin.

Prijedor je prvi grad u Bosni i Hercegovini po broju ubistava i nestalih osoba. U tom gradu je 1992. godine  ubijeno 3.173 Bošnjaka i Hrvata, a od toga 256 žena i 102-oje djece.

Organiziranju postavke 256 vreća za ekshumaciju na kojima su imena ubijenih Prijedorčanki, među kojima je i 10 djevojčica, prisustvovali su i Sudbin Musić iz Udruženja logoraša “Prijedor 92.” i Seida Karabašić iz Udruženja Prijedorčanki “Život”.

Do sada je samo 28 osoba pravomoćno osuđeno za ratne zločine u Prijedoru, a  devetorici osumnjičenih se sudi u Sudu BiH. Od prijeratnih 43,9 posto Bošnjaka u Prijedoru, danas ih je samo jedan posto.